Republikanska konvencija se je v ponedeljek zvečer v Clevelandu začela s poskusom udara proti Trumpu, ki je bil na pripravljalnem odboru sicer že odločno zavrnjen. Nasprotniki newyorškega nepremičninskega mogotca, ki je v strankinih notranjih volitvah z lahkoto opravil s 17 tekmeci, so skušali še enkrat preprečiti njegovo predsedniško nominacijo, po precej hude krvi s kričanjem in metanjem delegatskih akreditacij ob tla pa se je zaplet končal, ko pučistom ni uspelo zbrati statutarno določene podpore za uvrstitev tako imenovanega glasovanja po vesti na konvencijski dnevni red.

To bi namreč omogočilo delegatom iz zveznih držav, kjer so volilci podprli Trumpa, da zanj ne oddajo glasu, s čimer bi izpodbili njegovo sicer že zagotovljeno večino glasov za uradno strankino predsedniško nominacijo.

Strasti, ki jih je televizija MSNBC že razglasila za svojevrstno državljansko vojno, so se umirile z nastopom duhovnika, ki je republikance spomnil, da jih poleg vere v Kristusa združuje tudi nasprotovanje Hillary Clinton, ki je bila nato glavna tarča nekdanjega newyorškega župana Rudolpha Giulianija, ki je postavil podvomil o njeni presoji v zunanji politiki ter dodal, da ji ne bi zaupal, ko gre za ameriško varnost. Zatrtju upora, ki so ga mediji pripisali neuspešnemu predsedniškemu kandidatu Tedu Cruzu, je sledila potrditev republikanskega programa za naslednja štiri leta, ki sicer ni povsem po meri Trumpa, vsaj kar zadeva radikalno nasprotovanje splavu in gejem, mu pa sledi pri drugih temah – od ustavljanja imigracije iz Latinske Amerike do drugačnega financiranja Nata in novih pogajanj o prostotrgovinskih sporazumih. Trump si je med temi procedurami vzel čas, da je na televiziji Fox okaral guvernerja gostiteljske zvezne države republikanca Johna Kasicha, ki mu še naprej obrača hrbet in bojkotira konvencijo, ki pa je prvi dan doživela svoj vrhunec z nastopom Trumpove žene slovenskega porekla Melanie.

Na udaru bo pisec govora

V stilu televizijskih šovov jo je na govorniški oder povabil sam Trump in prekršil še eno konvencijsko pravilo, namreč da se nominiranec za predsednika navzočim delegatom predstavi šele po dejanski potrditvi. Za uvod je petkrat ponovil, da bodo zmagali, nato pa je Melanio predstavil kot čudovito mamo in žensko ter pravo ameriško prvo damo. Trumpova je nastopila v elegantni beli obleki, požela aplavz za govor, ki je vseh 15 minut govoril predvsem o njenem možu in njuni ljubezni do Amerike (tudi petkrat poudarjeni) s kratko omembo rojstne Slovenije ter na koncu spornim delom, ki je močno spominjal na nastop Michelle Obama, čeprav je Melania govorila o lastni izkušnji, Michelle pa o skupni z možem Barackom.

V govoru je izrekla tudi posebno priznanje dolgoletnemu senatorju Bobu Dolu, ki je nekoč delal kot lobist za Slovenijo, za Donalda pa dejala da se bo zagotovo boril zanjo, za Ameriko in za vsakega posameznika v njej, ne glede na raso, vero in etnični izvor. Že v času izbire strankarskega kandidata je po njenih besedah dokazal, da je prijazen, pošten in ljubeč, zvest družini, prijateljem in državi. Očitano plagiatorstvo je hitro postalo glavna medijska tema, predsedujoči republikanski nacionalni konvenciji Reince Priebus pa je dejal, da za to ne obsoja Melanie Trump, da pa bi zaradi tega verjetno odslovil pisca govora. Trumpova žena je v dosedanji kampanji ostajala v ozadju, njen prvenstveni nastop na nacionalni konvenciji je bil kar dovršen, govor pa naj bi nastajal z njenim aktivnim sodelovanjem.