Vila Bistrica je bila nekoč protokolaren objekt, a nekdanji »maršalat« je že tri leta v rokah zasebnika, ki jo je kupil od denacionalizacijskega upravičenca. Leta 2008 je ta lepa stavba v slikovitem okolju nad Tržičem pristala v rokah Aleksandra Jereba, ki je bil večkrat uvrščen med zelo bogate Slovence. Kupil jo je od denacionalizacijskega upravičenca, ki živi v tujini. Šele potem se je izkazalo, da je država v postopku napravila napako, saj je zamudila rok za uveljavljanje ključnega dokaza, da je upravičenec že prejel odškodnino v višini 600.000 funtov in tako Leo Gassner vile v Sloveniji ne bi smel dobiti nazaj, niti je posledično prodati.

»Bili smo neuspešni pri reviziji postopka, izgubili smo protokolarni objekt in odškodnina je bila plačana dvakrat. Zato smo zaradi napake pravobranilstva tožili državo, postopki še niso končani,« pojasnjuje župan Tržiča Borut Sajovic, ki si želi, da bi ta lep objekt nekoč zopet oživel. Pohvalil pa je, da je stavba z okolico vred zdaj dobro vzdrževana.

V Londonu naprodaj

Zasledili smo, da vilo (celoten kompleks ima 18.000 kvadratnih metrov) prodajajo po londonski nepremičninski agenciji, in sicer za ceno 1.250.000 evrov, prodaja pa jo njen slovenski lastnik. Kot smo še izvedeli od Jelene Cvjetković iz omenjene agencije, zanimanja za nakup ni ravno veliko, vila pa je tako tudi z novim lastnikom ostala prazna in neizkoriščena. Ne gre pozabiti, da je denacionalizacijski upravičenec od občine Tržič terjal celo nadomestilo za njeno uporabo. V Tržiču so bili nad celotnim postopkom in zlasti izidom razočarani, ker župan Sajovic še vedno ocenjuje, da do vračila ne bi smelo priti in obenem priznava, da je postopek po tej plati dokončen. Vila je bila sicer podjetniku Gassnerju po drugi svetovni vojni zaplenjena, dobre pol stoletja kasneje pa vrnjena potomcem v naravi.

Objekt ni več vključen v nobeno turistično ponudbo Tržiča in okolice, občina pa ga je v času njenega upravljanja uporabljala za poroke in podobne dogodke. Tako tudi na spletu lahko najdete njeno ponudbo, a bo telefonski klic zaman – klicali boste neobstoječo številko.