»Pekli bomo piškote, pripravili sadno kupo in se potrudili, da bomo oboje čim lepše okrasili,« je v krog zbranim otrokom, ki so pravkar na ves glas odpeli počitniško himno, razložila predsednica Društva počitniško varstvo Kamnik Gordana Kotnik in opazovala, kako so se jim zasvetile oči in kako navdušeno so se pobožali po trebuščkih, ko jim je zaupala, da bodo lahko dobrote tudi pojedli.

»Pred odhodom na bazen si bomo naredili še kuharske kape, popoldne pa nas čaka presenečenje, z obiskom pa nas bo razveselila tudi Mlečna kraljica, ki nam bo predstavila zdrave izdelke, ki vam bodo pomagali, da boste zrasli in boste močni kot Banananjam,« je nadaljevala in otroke še enkrat spomnila, da jim bo ta teden pomagal vse dejavnosti krojiti junak iz risanke Banananjam.

»Zato bo ta teden v znamenju zdrave prehrane,« je povedala in razložila, da bodo vse letošnje počitniške tedne tematsko obarvali junaki risank, ki so jih gledali že starši otrok, ki prihajajo v varstvo. S pomočjo svetlolasega kodrastega Tofsija s pojočo travico so se prejšnji teden denimo naučili, da je iskrenost zelo cenjena vrlina. S pomočjo glasbenih inštrumentov, ki so si jih sami izdelali, pa so ob tem še zelo veliko plesali in peli. Še teden prej so se igrali Smrkce in izdelali pravo Smrčjo vas, je povedala in dodala, da so takrat prvič varstvo ponudili tudi otrokom s posebnimi potrebami. Projekt so pripravljali tri leta in kot pravi, jim je odlično uspel, saj so se vsi otroci takoj vklopili in spoprijateljili. Na seznamu risank, ki jih bodo to poletje obujali, pa so še Baltazar, Bojan, A je to, Pipi in Melkijad, palček David...

Disko je bil super

»Meni je bil prejšnji teden najbolj všeč disko in svetleče disko krogle, ki smo jih sami izdelali,« je navdušeno povedala Irena iz Nevelj, ki bo jeseni tretješolka, v počitniškem varstvu pa je že četrti teden. Šla bo tudi na morje. Ko bo velika, pa bo imela ranč, je še povedala in dodala, da bodo morda doma že prej dobili konja. V počitniškem varstvu je bila že lani in se je zato letošnjih počitnic še bolj veselila, saj ima tu veliko prijateljev. Všeč ji je, ko pojejo in plešejo, všeč ko barvajo storže in kamenje, navdušili pa so jo tudi Smrkci. Kajpak je bila Smrketa.

»Jaz sem bil pa Klada, ker se rad smejem,« se je postavil Jaka iz Preserij pri Radomljah, ki bo šel jeseni v četrti razred. Ko bo velik, bo gasilec, je povedal. Bananjam mu je všeč, tudi banane ima rad, a ne verjame, da lahko postaneš superjunak samo zaradi ene banane. V varstvu je bil že lani, letos je tu že tretji teden in bo še dva, potem pa gredo na morje.

Tinkari in Pii iz Podgorja, ki bosta šli jeseni v tretji razred, je najbolj všeč, da sta tudi v počitniškem varstvu skupaj, saj sta najboljši prijateljici in sošolki. To je dovolj, da Tinkare tudi zlomljena roka ne spravi v slabo voljo, z rolerji pa se bo poslej vozila bolj previdno, saj noče preživeti še ene noči v bolnišnici, pove.

Zelo rade ustvarjajo, pojejo, plešejo, sestavljajo sestavljanke in se kopajo – kot v zborčku zažvrgolita skupaj s prijateljico Alin, ki bo šla jeseni že v četrti razred. Še prej pa bo dobila skobčevko, takoj ko pridejo z morja, se pohvali in razloži, da jo bo naučila govoriti in da ji bo znala sesti na prst. Živali ima zelo rada, a jih doma nima, dedek in babica pa imata psičko Luno in ribice.

Za socialno ogrožene družine

Društvo počitniško varstvo letos praznuje okroglo deseto obletnico in kot pravi Gordana Kotnik, je zanimanje za njihove počitnice, ki jih sofinancira občina, iz leto v leto večje. Prejšnji teden je bilo 48, ta teden je v varstvu 43 otrok, posamezne tedne pa zapolnijo vseh 50 mest, kolikor jih je otrokom na voljo v prostorih osnovne šole 27. julija, kjer so na hodnik postavili stojnico z otroškimi mojstrovinami, ki nastajajo v varstvu. Starši jih lahko v zameno za prostovoljne prispevke, ki jih bodo tudi letos namenili socialno ogroženim družinam, odnesejo tudi domov.