»Presenečen sem. Mislil sem, da sem znova drugi. Kot že velikokrat. No, sedaj se kot ventilček na obročniku to obrača. Vsi so želeli biti v mojem zavetrju, in če ne bi Alexander Kristoff naredil napake, saj je začel sprint prezgodaj, ne bi zmagal. To je za ekipo, za Olega (Tinkova, op. p.), za slovaške navijače,« se je Peter Sagan pred množico slovaških navijačev v švicarskem Bernu veselil trojčka zmag v 16. dneh Toura. Če je svetovni prvak glede na traso srečno upravičil vlogo favorita, je Norvežan iz Katjuše znova osmoljenec. Za centimeter. Kljub težkemu zaključku je Borut Božič poskušal narediti nekaj opaznega (37. mesto), a je bil vzpon po tlakovanih bernskih ulicah na ciljno ravnino prestrm, prav tako tudi za Cavendisha (23.) in Greipla (44.). Za sprinterje bo zadnja priložnost parada v Parizu. Slovaški megazvezdnik je trdno v zeleni majici.

Luka Pibernik, ki bi v podobnem zaključku lahko imel nekaj možnosti za osebno uveljavitev, je bil zadovoljen že s tem, da je njihov kapetan Louis Mentjes pripeljal ob boku rumene majice Chrisa Frooma. Zaključek je bil zahrbten tudi za »generale«. »Moja prioritetna naloga je, da je Louis spredaj, v stiku z vodilnimi. Tokrat sem tako nalogo odlično opravil. Na Touru ob tej vlogi ni energije še za kaj drugega,« je kolesar iz Suhadol jasno pokazal, da na Touru ni polovičarstva. Uspevajo le najmočnejši, z izdelanimi akcijami. Etapo do Berna sta sicer zaznamovala dva specialista vožnje na čas. Prvo gostovanje v švicarskem gospodarskem središču je bilo na svoj način poklon legendi Fabianu Cancellari (6. mesto), ki pri 35 letih vozi zadnji, deseti Tour. »Ni se izšlo, kot sem si želel, a to je vseeno poseben dan zame, mesto, Švico. Kakšno pivo bomo zvečer spili, vino bo na vrsti konec sezone,« je bil vesel gostitelj iz deset minut oddaljenega doma. Glavni akter dneva je bil naslednik Tony Martin. S kolegom iz ekipe Etixx Alaphilippom sta bila kot tandem v begu več kot 175 kilometrov, ob povprečni hitrosti čez 47 km/h, Martin večinoma sam na čelu. »Bila je nora ideja, toda če ni poskusa, ni zmage. Ponosen sem na to, kar sva naredila, čeprav nagrade ni,« je bil zadovoljen Martin, zadnji v cilju. A mogoče je bil to trening za Rio?

Optimistično v luči nastopa na olimpijskih igrah je tudi Primož Roglič odpeljal zadnjo etapo dirke po Poljski na kronometer v Krakovu (25 km). Zaostal je le za britanskim prvakom Alexom Dowsettom (39 sekund) in španskim podprvakom Jonathanom Costroviejem (oba Movistar), lani četrtim na svetovnem. Oba sta zagotovo dobra referenca za Rio, potem ko je Roglič v gorski etapi v mrazu in dežju zmrznil ter končal na skupnem 22. mestu.

Tour de France, 16. etapa (209 km): 1. Sagan (Slk, Tinkoff) 46:02, 2. Kristoff (Katjuša), 3. Holst Enger (oba Nor, IAM), 38. Božič (Cofidis), 51. Polanc (Lampre-Merida) vsi isti čas, 75. Koren (Cannondale-Drapac) + 1:20, 87. Pibernik (vsi Slo, Lampre-Merida) isti čas, skupno: 1. Froome (VB, Sky) 720:38, 2. Mollema (Niz, Trek-Segafredo) + 1:47, 3. Yates (VB, Orica-BikeExchange) + 2:45, 63. Polanc + 1,45:41, 107. Pibernik + 2,21:41, 164. Koren + 2,54:20, 167. Božič + 2,56:23.