V času političnega zatišja je iz kranjskega mestnega sveta odstopila najmočnejša lokalna političarka Beti Jenko. Na sceni se je pojavila leta 2014 kot soustanoviteljica stranke Več za Kranj, katere županski kandidat Boštjan Trilar je premagal Mohorja Bogataja, stranka pa je postala vodilna v novi razdelitvi politične moči. Beti Jenko je sicer zaposlena v splošni kadrovski službi podjetja Hella Saturnus, do zdaj pa je bila članica dveh izredno pomembnih komisij – statutarno pravne in kadrovske, ki jo je tudi vodila. V zadnjem času jo je bilo celo na sejah sveta redkeje videti, nihče pa ni računal na odstop »prve Trilarjeve dame« v političnem smislu.

Beti Jenko je bila zagovornica in utemeljiteljica kodeksa ravnanja političnih funkcionarjev in posredno častnega razsodišča, ki je zaradi Trilarjevega neupoštevanja njegovih priporočil odstopilo pred mesecem dni. Kodeks je po ravnanju kranjskega župana ob prometni nesreči v pijanem stanju le še mrtev papir, iz komisij pa so do zdaj protestno odstopali zlasti predstavniki opozicije – od SD, SMC do svetnika Zorana Stevanovića, ki ne sodeluje v nobeni komisiji več.

Klofutar začel, Jenkova nadaljuje

Kranj je sicer že pred letom in pol izgubil dva podžupana, odstop Jakoba Klofutarja (Več za Kranj) zaradi očitkov v zvezi s protikorupcijsko zakonodajo je bil še posebej odmeven. Odstopil je tudi Primož Terplan (SMC), ki je kot prvi poudaril, da sprejeti kodeks pomeni ravnanje po njem in zavezo vseh, posebej vodilnih, da ga spoštujejo.

Beti Jenko je včeraj odklonila sleherni komentar o odstopu, ki naj bi se zgodil iz osebnih razlogov. To ni prvič, da javnosti ni želela povedati ničesar o svojem političnem delovanju, ker je molčala tudi ob celotni aferi Trilar. Stranka Več za Kranj na kontaktni številki ni bila dosegljiva, njihova spletna stran pa je »mrtva« vsaj glede novic od aprila dalje. Župan Boštjan Trilar nam je poslal sporočilo, da je do konca julija odsoten in težje dosegljiv tudi po elektronski pošti. Od vseh smo želeli zvedeti, ali je odstop iz sveta in vseh komisij tudi konec političnega delovanja najbolj vplivne članice Več za Kranj, a vsaj za zdaj te potrditve ni.

Mestni svet v zadnjih mesecih komajda najde člane komisij, brez katerih seveda svet ne more delovati. Na zadnji seji so odkrito priznali, da za eno komisijo niso našli kandidata. Ob odhodu strokovno in politično močne svetnice Beti Jenko pa se kriza kranjske politične oblasti samo poglablja, ker se politika vsaj pol leta od Trilarjeve nesreče bolj ukvarja sama s sabo kot velikimi projekti, ki jih je tudi Več za Kranj pred volitvami najavila celo vrsto. Več za Kranj ima sicer naslov pri Trilarju doma, računsko sodišče pa je sprejelo sklep o reviziji poslovanja te stranke za leto 2015.