Slovenska rokometna reprezentanca je na prvih dveh pripravljalnih tekmah za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru svoje delo v rezultatskem pomenu opravila odlično. Tako v Mariboru (33:25) kot Trbovljah (39:24) je spravila na kolena reprezentanco Tunizije, prav tako udeleženko olimpijskega turnirja, ki se je pred štirimi leti v Londonu uvrstila v četrtfinale.

Slovenija se je pokazala v krasni luči predvsem včeraj v Trbovljah, kjer jo je v nasprotju z Mariborom pričakala polna dvorana Polaj. Četa slovenskega selektorja Veselina Vujovića se je očitno v soboto dobro uigrala, saj je v Zasavju predvsem v prvem polčasu delovala odlično. Gledalci so bili nagrajeni s številnimi atraktivnimi akcijami. Požrtvovalnost in želja slovenskih rokometašev za 14 mest, ki bodo zanesljivo prinesla olimpijski dres, sta izjemni. Na prvi tekmi proti Tuniziji je selektor Veselin Vujović pustil na tribuni Marka Bezjaka, Miha Zarabca in Matevža Skoka, na drugi pa nista bila v postavi Uroš Zorman in Gorazd Škof.

Slovenci v Mariboru v drugem polčasu stopili na plin

V Mariboru se je slovenski reprezentanci na trenutke poznalo, da igra prvo pripravljalno tekmo. V nasprotju s Tunizijci – ti so Nemcem zabili 32 golov – so imeli Slovenci nekaj nihanj, ki so jih tekmeci izkoristili. V prvem polčasu je v slovenskem dresu izstopal Gašper Marguč, ki je v 17. minuti s šestim zadetkom prvič povedel Slovenijo v vodstvo z 9:8. Domača reprezentanca je v dvorani Tabor vnovič povedla tik pred koncem prvega polčasa, po slabših začetnih minutah nadaljevanja pa je spet prišla v vodstvo v 44. minuti. Tega tudi po zaslugi vratarja Urbana Lesjaka ni več izpustila iz rok. Drugi vratar slovenske reprezentance je uprizoril nekaj odličnih obramb, hkrati pa se je razigral slovenski napad, ki je iz minute v minuto višal slovensko prednost, ki je na koncu znašala osem golov.

Z osmimi zadetki na prvi tekmi najboljši slovenski strelec Gašper Marguč je dvoboj v Mariboru opisal z naslednjimi besedami: »S končnim rezultatom smo lahko zadovoljni, saj je bila to naša prva pripravljalna tekma. V prvem polčasu smo se malce lovili, naredili preveč tehničnih napak, v drugem pa smo stopili na plin, dali nekaj golov iz protinapadov in povečali razliko.«

Tej igral kljub rdečemu kartonu

Sobotno tekmo je zaznamoval še en dogodek, ki ga na rokometnih igriščih ni mogoče videti vsak dan. Slovenski sodniški dvojec Nahtigal-Vidic je v zadnji minuti prvega polčasa pokazal rdeči karton prvemu zvezdniku Tunizije Issamu Teju. Zvezdnik, ki bo ta mesec dopolnil 37 let, je imel namreč predolg jezik. Vodstvo slovenske in tunizijske reprezentance je sprejelo salomonsko odločitev, da se lahko Tej kljub izključitvi vrne v igro.

Veliko dela je imel slovenski sodniški dvojec Žibret-Teršek tudi včeraj. Tunizijci so namreč igrali zelo grobo. Že v 14. minuti je znova prejel rdeči karton Issam Tej, le da tokrat nihče ni niti pomislil, da bi prosil, ali lahko igra. Tri minute pozneje je bil izključen še en tunizijski igralec, tako da se je gostujoča barka hitro potopila. Slovenski rokometaši so z učinkovito igro rešetali tunizijsko mrežo in že ob polčasu vodili za 13 golov (22:9).

Še en mejnik poleg najvišje slovenske zmage nad Tunizijo v pestri zgodovini medsebojnih tekem se je zgodil minuli konec tedna. Uroš Zorman je postal rokometaš z največ nastopi za slovensko reprezentanco. V soboto se je z 217. nastopom izenačil z Luko Žvižejem.

Naslednji preizkus čaka slovensko reprezentanco v petek, 22. julija, ko se bo v Kopru pomerila s Hrvaško. Omenjeni petek bo v primorski metropoli poseben, saj se bo predstavila vsa slovenska olimpijska reprezentanca, ki si bo hkrati tudi ogledala sosedski rokometni dvoboj v živo.