Predsednik Slovenskega centra PENEvald Flisar je odstopil s tega položaja in iz same organizacije, potem ko ga je k temu pozvalo več kot 400 podpisnikov peticije za njegov odstop, ki jo je uredništvo Airbeletrine pripravilo po razkritju njegove neprimerne komunikacije s kritičarko Anjo Radaljac, ki se je nanj kot predstavnika revije Sodobnost obrnila v iskanju dela. Med drugim ji je napisal, da se od intelektualke pričakuje, da je lepa in seksi, ter ji razlagal o svoji erekciji. Ko ga je kritičarka opozorila na svoje nelagodje, je od revije prejela odpoved sodelovanja. Vse to je sprožilo obširno razpravo o seksizmu, ki prepreda literarno in kulturno sceno, ter o odvisnosti mlajših generacij od udobno nameščenih starejših, ki hierarhično nadrejenost pogosto izkoriščajo.

Razburil ga je poziv k bruhanju

Flisar je v odstopni izjavi, ki jo je v soboto objavil časnik Delo, razložil, da se za odstop ni odločil zaradi peticije Airbeletrine ali »neznosno nizkotnega blatenja« v medijih. Še pred dnevi je na peticijo odgovarjal, da razlogov za odstop ne vidi in da ga lahko razrešijo le pristojni notranji organi PEN. Zdaj v odstopni izjavi trdi, da je želel odstopiti že pred meseci, a so ga kolegi v upravnem odboru prosili, da naj tega ne stori. Pojasnjuje, da se je tokrat za odstop odločil zaradi dogajanja, ki ni povezano z njegovim komuniciranjem z Anjo Radaljac, temveč zaradi internega spora v PEN, konkretno s članicami Mire, ženskega odbora PEN, ki so ga pred nedavnim pozvale, da z ustreznim odzivom na očitke seksizma ohrani svojo integriteto in integriteto PEN.

Flisar pojasnjuje, da je razlog za njegov odstop apel članice Mire Stanislave Repar vsem članicam ženskega odbora, s katerim je odgovorila na prispevek Metoda Češka v Sodobnosti, v katerem je ta opisal svoje nepoštene poslovne odnose z založbo Apokalipsa, katere predstavnica je Reparjeva. Flisarja je obtožila, da je z objavo prispevka izvedel direkten napad na pluralno založniško sredino v Sloveniji. Flisar citira Reparjevo, ki je napisala: »Če je žirija enomiselno izbrala Češkov esej, potem je zadeva pervertirana do dna in nam ne preostane nič drugega kot Flisarju bruhati na vratih!« Flisar na to odgovarja: »Očitno se jim zdi poziv, naj hodijo 'bruhat na moja vrata', popolnoma sprejemljiv in 'penovski', kompliment ženski, kakor koli ponesrečen, pa delikt, za katerega je treba moškemu natakniti zanko okrog vratu,« je v odstopni izjavi zapisal Flisar.

Vztraja pri komplimentu kolegici

Flisar tako vztraja pri tem, da je Anji Radaljac s svojim mnenjem o ženskih intelektualkah in omembo erekcije le polaskal. Prav tako v odstopni izjavi še naprej vztraja, da dela pri Sodobnosti sploh ni dobila potrjeno oziroma dokončno. Še enkrat je povedal, da jo je sam želel angažirati iz socialnega čuta, na koncu pa je ni hotela angažirati glavna urednica revije Jana Bauer (tudi življenjska partnerica Evalda Flisarja), menda v skrbi za kakovost revije.

»Čeprav sam za odstop navaja druge razloge od tistih, zaradi katerih smo ga k odstopu pozvali, nas veseli, da se po dobrem tednu dni, ko smo sprožili peticijo za njegov odstop, stvari umirjajo,« so se na Flisarjev odstop odzvali v Airbeletrini, kjer so sprožili peticijo. »Vnovič bi radi poudarili, da ni šlo za obračun z Evaldom Flisarjem, marveč za obračun s seksizmom, z načinom komunikacije in delovanja, ki se nam ne zdi dopusten na nobeni ravni in pod nobenim pogojem.«