Promenada v Nici, na kateri po četrtkovem smrtonosnem napadu ostajajo strnjeni madeži krvi, je polna rož, francoskih zastav in obiskovalcev, ki so se poklonili 84 žrtvam, umrlih v napadu 31-letnega francoskega državljana tunizijskih korenin Mohameda Lahouaieja Bouhlela. Ta je ob koncu ognjemeta ob praznovanju dneva padca Bastilje, ki ga je spremljalo na tisoče ljudi, v četrtek z 19-tonskim hladilnim tovornjakom kar dva kilometra vijugal po osrednji promenadi v Nici in pod seboj kosil tiste, ki mu niso mogli ubežati. Policija ga je ubila, ko je stopil iz tovornjaka. Vir, blizu francoske agencije AFP, poroča, da si je Bouhlel dva dni pred napadom ogledoval območje, po katerem je v četrtek sejal smrt.

Hitra radikalizacija

Francoski premier Manuel Valls je v intervjuju za časnik Le Journal du Dimanche potrdil, da se je 31-letnik v zadnjem času radikaliziral, dokaze, da je bil povezan s skrajno IS, ki je prevzela odgovornost za napad, pa še zbirajo. »Prevzem odgovornosti IS in hitra radikalizacija morilca kažeta na naravo napadov IS,« je dejal.

»Daeš nestabilnim posameznikom ponudi ideološko orodje, s katerim osmislijo nekatera svoja dejanja, kar se je verjetno zgodilo v primeru Nice,« je dodal.

V zvezi z napadom so preiskovalci zaslišali že več sto ljudi, številni pa so policiji povedali, da Bouhlela religija do pred kratkim ni niti malo zanimala. Prijatelji in družinski člani so policistom povedali, da je do pred kratkim še pil alkohol in kadil marihuano, pa tudi jedel svinjino, česar si predan musliman zagotovo ne bi privoščil. Bouhlelova sestra je za Reuters iz Tunizije sporočila, da je imel leta 2005, ko je brat odšel v Francijo, psihološke težave, zaradi katerih je poiskal zdravniško pomoč.

Vpoklicali 12.000 rezervistov

Francija, ki je po petkovem napadu začela tridnevno žalovanje, je za okrepitev varnosti vpoklicala 12.000 rezervnih vojakov in policistov, po državi pa jih je sicer razvrščenih že okoli 120.000. Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je vse domoljubne Francoze pozval, naj se prijavijo za rezerviste, da bodo pomagali varovati meje države.

Francoska ministrica za zdravje Marisol Touraine je danes sporočila, da je po napadu v bolnišnicah še vedno 85 ranjenih. Med njimi jih je 18 v kritičnem stanju, od tega tudi en otrok. Po besedah ministrice so uspeli identificirati vse ranjene razen enega.