V stanovanjskem bloku v Ulici Tuga Vidmarja soseske na Planini leži na hodniku eden od stanovalcev. Sašo Horvat gladovno stavka že od torka, ker je nemočen proti sostanovalcem oziroma nadzornemu odboru in Domplanu kot upravitelju. »Sem žrtev psihičnega in fizičnega nasilja, ker želim imeti pravico do zasebnosti. Tako pa po zamenjavi stekel na hodniku ta niso več motna oziroma neprosojna in tako lahko vsakdo dejansko vidi skozi okno v moje stanovanje,« trdi Horvat.

Stanovalca bloka, kjer živi okoli 115 ljudi, je že obiskala njegova zdravnica in mu svetovala, naj najprej poskrbi za svoje zdravje. Sam pa pravi, da je to zadnje dejanje protesta zaradi odnosov do njegovih zahtev. Pri tem posebej omenja Vesno Gašperšič, koordinatorico nadzornega odbora, ki ga tvorijo stanovalci. Po njegovem je najbolj odgovorna, da problema ne more rešiti, čeprav to želi še nekaj stanovalcev.

»Prišlo je že do fizičnega nasilja, vsekakor pa mi ni uspelo s tem, da bi namestili na sporna okna ustrezno folijo, zato jih pač polepim s časopisnim papirjem, ki pa je vedno znova odstranjen,« trdi Sašo in pokaže na sporno okno, skozi katero drugi stanovalci lahko kukajo in s tem ogrožajo zasebnost.

Večina je odločila...

Vesna Gašperšič je prepričana, da je bilo pri prenovi bloka vse po predpisih, in poudarja, da se ne Horvat kot najemnik ne lastnica stanovanja in bivša partnerica Ana Pavlovski (sicer mestna svetnica Mestne občine Kranj) nista udeležila sestanka o tem, niti se nista odzvala na sprejete odločitve. »Odločila je večina,« nam je povedala in dodala, da ona le sodeluje kot koordinatorica v bloku, s Horvatom pa je v različnih sporih tudi zaradi njenega psa in jo je v zvezi z njegovo prijavo obiskala tudi že policija.

V Domplanu so z zadevo seznanjeni in jo obžalujejo, ker so vso prenovo v bloku izvajali skladno s predpisi in voljo stanovalcev. Priznavajo, da so običajna stekla namesto prejšnjih motnih motila tudi druge stanovalce, zato so zahtevali, da se prebivalci bloka znova opredelijo do sprememb, ki so bile sicer že na začetku potrjene.

»Stanovalci so se s 86-odstotno večino opredelili, da ostanejo prozorna okna. Dva od nezadovoljnih lastnikov sta sama odstranila folijo oziroma časopisni papir, gospod Horvat pa vztrajno lepi papir na okno in zdaj odstranitev preprečuje z zasedanjem skupnih prostorov,« pravi Peter Kern, vodja enote Nepremičnine, in poudarja pripravljenost za sodelovanje in tudi mediacijski postopek, ki ga bodo predlagali etažnim lastnikom.

Z nekaj strpnosti bi se dogovorili

V bloku na Ulici Tuga Vidmarja 10 divja prava mala vojna, ki kaže tudi na nesposobnost ustreznega dialoga med vpletenimi, v ospredju pa so predvsem slabi odnosi med Gašperšičevo in Horvatom. Nekateri stanovalci so nam zatrdili, da bi z malo strpnosti lahko preprečili nastali položaj. Zato je seveda logično, da v bloku niso zmogli večinske odločitve, da bi sporna stekla prelepili s posebno zaščito in tako za ceno nekaj sto evrov težavo rešili za vse stanovalce.

Toda Domplan tega ne more storiti, dokler stanovalci zopet večinsko tega ne odobrijo, kar pa je ob porušenih odnosih malo verjetno. Podpisov za tak relativno enostaven izhod iz precepa pa ne zbira ne koordinatorica Vesna Gašperšič, niti prizadeti Sašo Horvat, niti kdo drug.

Bizarno je, da sicer sostanovalci z izglasovano prenovo in novimi stekli lahko posegajo stanovalcu v osnovno pravico do zasebnosti. Sašo Horvat je v nemoči zato na hodnik prinesel žimnico, svojo zasebnost brani na hodniku in gladovno stavka.