»Osvobodilna fronta Štajerske (OFŠ) je v duhu časa začela z referendumsko kampanjo štexit, s katero želi doseči odcepitev pokrajine Štajerske od Slovenije in ustanovitev samostojne, neodvisne in nevtralne Kraljevine Štajerske (KŠ).

OFŠ si prizadeva za pridobitev mednarodnega političnega in pravnega statusa, kot ga imajo narodni parki, kot obliko državne ureditve za celotno področje bodoče kraljevine, ki bi obsegala zgodovinske meje štajerskega ljudstva. Slovenj Gradec na zahodu, Kamnik na jugozahodu, Krško na jugu, Ormož na jugovzhodu in Radenci na zahodu bi z glavnim mestom Mariborom na severu in z rezervnim glavnim mestom Celjem prebivalcem zagotavljali etnično varnost, gospodarski napredek in ohranitev kulturne identitete, kar v okviru Republike Slovenije danes, žal, ni več mogoče.

Ponudbo o priključitvi Kraljevini Štajerski smo poslali bratskim ljudstvom pokrajine Primorske, avstrijske Štajerske in sosednje pokrajine Prekmurje.«

(Iz zaupnih diplomatskih virov sem izvedel, da je bil eden od pogojev, danih Prekmurcem, da bo moral Vlado Kreslin po priključitvi nastopati izključno z vijoličastim klobukom.)

»Preliminarni dogovor o medsebojnem priznanju smo že sklenili s Katalonijo, Baskijo, Irsko, Škotsko, Gibraltarjem, Luko Koper in Vilijem Lamovškom, aktivistom glasbenega kluba Zlati Zob v Ljubljani, ki je že večkrat iskreno, s solzami v očeh javno obžaloval, da ni čistokrvni Štajer'c.

V ustanovni listini 'Deklaracija o svobodni volji štajerskega naroda', ki je nastajala v tako imenovani 'varni hiši', v gostišču Pri Mici pod mariborskim Mestnim vrhom, so zaobjete tisočletne želje štajerskega naroda, da bi si enkrat končno sami nalili čistega vina, ne pa da nam ga naliva Ljubljana, ki nima pojma o razliki med škropcem in špricerjem, da o v'lkem špricerju sploh ne govorimo.

In, če smo že pri govoru, uradni jezik bo štajersko narečje brez pravopisnih dodatkov. Uvedli bomo svoje samoglasnike, da se nam bodo naše pesmi lažje rimale. Reklo se bo fstani se in ftakni ga in stavke bomo začenjali s čuj, pa če se zaradi nas fsi, celi svet, v rit vgriznete!« (Spoštovane bralke in bralci, dovolite mi, da se vam na tem mestu opravičim za nediplomatski jezik, ki je posledica vsem znanega štajerskega temperamenta.)

Kralj in kraljeva družina

»Naša zastava bo vijoličaste in rumene barve, na sredini pa bo stiliziran kurent v eni roki nosil sveže odsekano glavo zelenega zmaja, v drugi pa pletenko, štajersko aktovko. Enostavno, jasno in udarno. Na našem grbu bodo vitice in grozdje vinske trte, valovi reke Drave, nogometna žoga, brki Rudolfa Maistra, vijolica, stiliziran latinski napis Eks vel'a!, zlato sonce, ki zahaja nad Pohorjem, modro nebo in rumene zvezde celjskih grofov, ki jih bomo Republiki Sloveniji prepovedali uporabljati, v ozadju pa bo še smučišče Zlate lisice, na katerem bo zelo dobro vidna zmagovalna vijoličasta kapa Tine Maze. Naša himna bo seveda skladba Štajerc, ki jo bo Alfi Nipič posnel s pevskim zborom Carmina Slovenica, če bo imela Karmina dober dan.« (Priznam, da je to za zdaj samo ideja, ampak ali ne bi bilo to nekaj res enkratnega? Simbioza nemogočega, kot upanje, ki nikoli ne ugasne?)

»Zaradi administrativno-praktičnih razlogov smo se odločili, da bo prva začasna kraljica Kraljevine Štajerske kar Prlečka Sandra Vučko s Cvena pri Ljutomeru, ker je že aktualna vinska kraljica, torej obvlada, pa še luš'na je bolj, verjeli ali ne, od slovenskega predsednika, ki ne bo nikoli vinski kralj, pa če si vso svojo kri zamenja s cvičkom, najljubšo kapljico svojega gospodarja, in pusti vinskim mušicam, da mu kot evropska zastava letajo v krogu okoli glave. Naš prvi začasni kralj pa bo Dejan Zavec. Nas prav zanima, kateri državnik si mu bo upal prodajati meglo.

Takoj ko se osamosvojimo in včlanimo v Združene narode, bomo na plebiscitu ali pa v resničnostnem šovu na TV pod vodstvom našega najbolj dežurnega šaljivca Tadeja Toša izbrali trajno kraljevo družino, ki bo začela dinastijo, s katero se bomo umestili med evropske in svetovne kraljevine. Kandidate za začetek dinastije bomo iskali doma med ljudmi. Idealen vzorčni par, brkatega smučarja in prepovedano popevkarico, navajamo zgolj kot smerokaz sicer predvidljivemu ljudskemu okusu. Že kar vidimo, kako si bo predsednik naše južne sosede grizel nohte od zavisti, da nima svoje krone, na katero bi si lahko dal filigransko vgravirati svoj najnovejši koledar, v katerem se igra poklice.

Cerkev bomo strogo ločili od svoje kraljevine. Vera posameznika bo zasebna stvar brez javnih obeležij. Državni ateizem bi nam lahko oteževal vstopanje v mednarodne povezave, zato smo Društvu ljubiteljev Svetega špricerja predlagali, da se čim prej pobrati s Čezvesoljsko cerkvijo blaženega zvonjenja. Prostori prenovljenega dvorca Betnava so naravnost idealni za blaženo zvonjenje. Bong. Že na začetku obvestila omenjena načrtovana državna ureditev v pravni obliki narodnega parka nam bo omogočila ukiniti industrijo, ki onesnažuje okolje. KŠ bo živela od ekoturizma in športnega turizma, od pridelovanja ekološko neoporečne hrane in od mednarodnih kulturno-umetniških festivalov.

Štajerce po svetu bomo prosili, naj nam pomagajo pri oblikovanju mednarodne medijske podobe. Uvedli bomo univerzalni temeljni dohodek. Ukinili bomo vojsko in po avstrijskem vzoru denar namenili turizmu in kulturi. Legalizirali bomo kanabis, prostitucijo in igre na srečo. Uzakonili bomo istospolne zakonske zveze in prepovedali kakršnekoli nacionalistične in rasistične stranke ali bratovščine. Kurentovanje bo v organizaciji Dvornega ministrstva za gospodarstvo KŠ potekalo vse leto, v vseh večjih mestih. V času trgatve bodo šolske počitnice. V gostinskih lokalih bo uzakonjena tišina ali pa izključno živa glasba.

Kraljevina Štajerska bo podelila nekaj častnih državljanstev. Za začetek Petru Prevcu, ki je že večkrat pokazal svoje vijoličasto srce. Tudi južnoameriški karakterni igralki Esmeraldi, ki še danes ne ve, zakaj jo je v prejšnjem stoletju v Mariboru na Lentu pričakala navdušena desettisočglava množica.« (Bojim se, da tudi desettisočglava množica ne ve, zakaj.)

»Za častno konzulstvo bomo zaprosili Chucka Norrisa, Melanijo Trump in Zlatana Ibrahimovića. Krška nuklearka, ki bo na našem ozemlju, bo močan pogajalski adut. Od zaprtja si obetamo kar nekaj evropskih sredstev. TEŠ 6 bomo spremenili v spomenik nenasitni politični korupciji, v Mednarodni muzej strankarske požrešnosti, ki ga bo vsako leto obiskalo na tisoče domačih in tujih učencev.«

Poročila Andreja Karolija

Pip, pip, pip, pip, pip, pip, piiiiiip! Ob zadnjem znaku je bila ura sedem. Dobro jutro! Jutranja poročila!

Radio me je končno zbudil iz turbulentnih sanj, ki so mi na lice vseeno prinesle lep jutranji nasmešek. Wow, kakšne sanje! Ne spomnim se natančno, kaj sem večerjal, ampak ne verjamem, da lahko težka hrana sama povzroči takšne sanje.

»Nič, kar nekaj dela me čaka,« sem si rekel. »Prisluhnem še športnim novicam in vremenu.«

Gumb za glasnost na radijskem aparatu sem odvil do konca, da bi lahko poslušal novice tudi pod tušem, ko naenkrat nisem mogel verjeti svojim ušesom.

Glas Andreja Karolija mi je sporočal:

»Osvobodilna fronta Štajerske – OFŠ – je v duhu časa začela z referendumsko kampanjo štexit ...«