Anarchy in the UK, Sex Pistols

Prva mala plošča najpomembnejše in verjetno najbolj odtrgane angleške pank skupine Sex Pistols je izšla 26. novembra 1976. Besedilo je neke vrste manifest, ki med drugim razlaga, zakaj in kako naj bi skupina ustvarjala. Po eni strani naj bi besedilo prinašalo sporočilo, da so fantje iz Londona anarhisti in antikristi, kot se v skladbi dere pevec Johnny Rotten, po drugi strani pa naj bi parodiralo pank bende, ki so se prodajali kot anarhisti. V vsakem primeru sta za navidezno nekontroliranostjo in naivnostjo skupine stala vsaj dva človeka: menedžer, producent in vsestranski umetnik Malcolm McLaren ter njegova spremljevalka, ena najvplivnejših angleških modnih oblikovalk Vivian Westwood. McLaren naj bi naštudiral obnašanje, javne nastope in smer v glasbi, Westwoodova pa oblačenje, ki je postalo moda in se še vedno pojavlja v različnih oblikah. Konec koncev so imeli pankerji prvi (namerno) strgane kavbojke. Po prvem singlu, ki je na angleških lestvicah prilezel do 38. mesta, so Pistolsi leta 1977 izdali največjo uspešnico God Save the Queen in prišli do drugega mesta.

White Riot, The Clash

Londonska skupina The Clash je nastala leta 1976 in že marca 1977 dosegla velik uspeh z malo ploščo White Riot, ki je na angleški lestvici zasedla 38. mesto. Kasneje je šlo Joeju Strummerju in ekipi še bolje s komercialnejšima Should I Stay or Should I Go in London Calling, a je sporočilo himničnega White Riot bolj zanimivo. Joe Strummer poziva belo mladino, naj se organizira, tako kot to počnejo drugi v Londonu, in se začne boriti za svoje pravice: »Ali boste vzeli stvari v svoje roke ali boste samo poslušali ukaze?«

Sheena is a Punk Rocker, Ramones

Čeprav so fantje iz Queensa nastali že leta 1974, so na svoje vinilne produkte kar dolgo čakali. Sheena iz leta 1977 je bila sicer njihova četrta mala plošča, a prva, ki je prišla na lestvice. Jasno, ujeli so angleški val panka. Tudi zato je bila plošča na ameriški lestvici na 88., na angleški pa na 22. mestu. Rahlo psihedelično besedilo omenja sicer stripovsko junakinjo Sheeno (Queen of the Jungle) iz tridesetih let prejšnjega stoletja, nekakšno Tarzanko, ki jo spremenijo v običajno dekle, ki hoče žurat, ki hoče v New York.

Marquee Moon, Television

Newyorški bolj rokerji kot pankerji Television so med tistimi, ki so imeli največji vpliv na angleški pank, po drugi strani pa je tudi res, da bistvenih uspehov niso želi, dokler ni prišlo do pank histerije leta 1976 in 1977 v Angliji. Njihova najpomembnejša mala plošča je izšla aprila leta 1977, torej kasneje kot mnoge angleške. Skladba ima nekaj različnih verzij, ob klasični stereo recimo tudi mono različico. Originalni Television so delovali od leta 1973 do leta 1978, v različnih zasedbah pa so se pojavljali tudi kasneje.

In the City, The Jam

Bend The Jam z vodjem Paulom Wellerjem je veljal za skupino, ki je bila celo bližje modsom kot pankerjem, a so na koncu, kljub tehnični brezhibnosti, pristali med novovalovci. Čeprav so delovali že nekaj let prej, so zajahali pravi val in aprila izdali uspešnico z naslovom V mestu. Kratek, eksploziven, a vseeno melodičen komad se je kar nekajkrat prebil med najboljše na Otoku. Najbolj znan del govori o policijski brutalnosti: »V mestu je na tisoče mož v uniformah in slišim, da imajo pravico ubiti človeka.«

No More Heroes, The Stranglers

Davitelji so bili poseben bend angleškega panka. Če so bili preostali mladi, so bili oni že resni možakarji, če so se mnogi še učili, so oni že znali. V ospredju so imeli melodične orgle, drugi električne kitare. A zato niso bili nič bolj nežni. V prvem valu panka so zasloveli s serijo trdih komadov, kasneje v osemdesetih pa so kot novovalovci s samosvojimi baladami postali institucija. No More Heroes je njihova uspešnica iz septembra 1977. Heroji so mrtvi, pravijo, tudi Elmyr de Hory, Leon Trocki, Lenny Bruce, Sančo Pansa in William Shakespeare.

Sonic Reducer, Dead Boys

Če ste si ogledali film CBGB o newyorškem klubu, ki je v sedemdesetih odkril mnoge pankerske bende in nekatere druge bende, ki so bili blizu panku, ste opazili, da so največ pozornosti namenili skupini Dead Boys, anarhističnim samodestruktivcem iz Clevelanda. Fantje niso veliko filozofirali in tudi ne zelo veliko posneli. Dva albuma in tri male plošče. Najpomembnejša je Sonic Reducer iz leta 1977, himnično in razbijaško skladbo so kasneje predelali Guns N' Roses, Overkill, Pearl Jam, Foetus, Dozer, Die Toten Hosen …

If the Kids Are United, Sham 69

Mojstri himničnih in navijaških komadov Sham 69 so na pobudo pevca Jimmyja Purseyja nastali leta 1976 v Hershamu. Njihov prvi singl I Don't Wanna je bil izdan oktobra 1977, brez večjih uspehov. Pravi obraz so pokazali z neverjetno uspešno serijo singlov leta 1978: Angels With Dirty Faces, If the Kids Are United in Hurry Up Harry If the Kids Are United je dosegel deveto mesto angleških lestvic, po komadu Hurry Up Harry pa so kasneje posneli alter himno angleških navijačev z naslovom Hurry Up England. Njihovi največji oboževalci so bili obritoglavci.

New Rose, The Damned

»Prekleti« so eden najbolj tipičnih angleških pank bendov. Fantje iz Londona s frontmanom Davom Vanianom, nekdanjim grobarjem, so že oktobra leta 1976, pred albumom, izdali prvo malo ploščo New Rose, ki velja celo za prvo ploščo angleškega panka, je pa res, da ni imela niti približno takšnega vpliva kot plošča Anarchy in the UK, ki je izšla nekaj kasneje. Damned, ki na svojem prvencu zvenijo po eni strani povsem razglašeno, po drugi strani pa razbijaško in mestoma melodično, so po zmernem uspehu prve plošče največ dosegli leta 1979 s skladbo Love Song.

Orgasm Addict, The Buzzcocks

Svojo ljubezensko pesem pa so imeli tudi »brneči kurci« iz Boltona. To je bila skladba Ever Fallen in Love, njihov največjih hit iz leta 1978, ki se je prebil na 12. mesto angleške lestvice. Sicer pa je bila njihova prva mala plošča Orgasm Addict, ki so jo na angleški trg lansirali novembra 1977. Večjih uspehov ni dosegla, prepoznali pa jo boste po delu skladbe, kjer pevec Howard Devoto vzdihuje kot pri vrhuncu spolnega odnosa. Konec koncev poje o odvisnosti od orgazma …