Slabšega datuma za četrtfinalne dvoboje Davisovega pokala, kot je od danes do nedelje, verjetno ne bi mogli izbrati. Za najboljšimi tenisači je namreč zahteven turnir v Wimbledonu, mnogi pa so z mislimi že pri olimpijskih igrah, ki se začnejo 5. avgusta, nato pa sledi še veliki slam v New Yorku. Zato ne čudijo odpovedi.

Ljubitelji tenisa bodo še posebej prikrajšani v Beogradu, kjer bo Srbija na Tašmajdanu pred 6100 navijači gostila Veliko Britanijo, pri čemer pa ne bosta nastopila prva moža obeh reprezentanc, Novak Đoković in Andy Murray. »Spoštujem Andyjevo odločitev. Mora paziti na svojo fizično in psihično pripravljenost. Upam, da bo vseeno prišel v Beograd in nas spodbujal. Doslej je vedno rad igral za reprezentanco, od leta 2013 proti Rusiji pa ni izpustil niti enega dvoboja,« je dejal kapetan reprezentance Leon Smith. Ne pozabimo, Velika Britanija brani naslov, ki so ga lani osvojili po dolgi suši, ki je trajala 79 let. Barve kraljevine bosta tako branila Kyle Edmund (67. na svetu) in James Ward (240.), saj se je poškodoval tudi Dan Evans. »Po petih minutah treninga se je videlo, da je z njim nekaj narobe. Magnetna resonanca je nato pokazala poškodbo ramena,« je še dejal Smith.

Dvoboj bo na peščeni podlagi, ki aktualni številki ena na svetu Đokoviću ne ustreza najbolje. Za nameček je še vedno razočaran, ker je v Wimbledonu izgubil že v 3. krogu: »Za nekaj časa se hočem umakniti od tenisa, se spočiti in posvetiti družini. Vesel sem, da imam življenje tudi zunaj tenisa. Potrebujem počitek. Leto je bilo uspešno, a tudi zelo naporno.« Dodaten udarec za Srbijo je poškodba Viktorja Troickega, 32. na svetu, ki bo četrtfinale prav tako spremljal zgolj s klopi. Breme uspeha bo tako na 26-letnem Dušanu Lajoviću, številki 81. Spomnimo, Srbija je leta 2010 pokorila svet.

Drugi pari četrtfinala: Italija – Argentina, Češka – Francija, ZDA – Hrvaška.