Kot novinec v prvi ligi se je nogometni klub Krško v lanski sezoni spopadal s številnimi težavami in izzivi. Klub je jesenski del končal na zadnjem mestu, v spomladanskem pa se prebudil in sezono sklenil na sredini lestvice kot šesti. Še pred letom dni je bila želja Krčanov obstanek med elito, letos pa so njihove ambicije narasle. »Naša dolgoročna zamisel je, da postanemo stabilen član prvoligaške druščine in hkrati tudi razvijamo našo nogometno šolo, ki že zdaj spada med deset najboljših v Sloveniji. Le to je način, da dolgoročno obstanemo in delujemo v našem okolju,« pojasni predsednik Krškega Boštjan Blažinčič.

Posluh za šport v Posavju majhen

Proračun kluba bo letos podoben lanskemu. Za prvo ekipo bo namenjenih približno 400 tisoč evrov, še dodatnih sto tisočakov pa bo namenjenih za delovanje nogometne šole. Krčani se s tem uvrščajo med finančno skromnejše prvoligaše, zato ni nenavadno, da se pri sestavi moštva večinoma opirajo na domači kader, ki ga dopolnjujejo z igralci, posojenimi iz drugih klubov. »Nogometaše, ki so bili na posodi pri nas lani, je težko čez noč nadomestiti. Je pa tudi res, da imamo veliko domačih fantov, ki so bili že lani v ekipi, a mogoče niso imeli toliko priložnosti za dokazovanje. Tudi zato se ne bojim, da nam ne bi uspelo ustvariti nove uspešne zgodbe,« je optimističen Blažinčič in dodaja, da v klubu stremijo k čim manjšemu številu posojenih igralcev, a jih pri tem omejujejo prav sredstva.

»Manjši klubi smo žal prisiljeni tako sestavljati ekipo. Sami težko kupujemo igralce, medtem ko se s pravo mešanico domačih in posojenih nogometašev veliko doseči. Zelo se trudimo pri iskanju novih investitorjev in sponzorjev, a realnost je taka, da je v Posavju in drugod po Sloveniji malo posluha za šport.«

Z odstopom želel opozoriti na napake

Klub bo šel v novo sezono s starim trenerjem Tomažem Petrovičem, ki je junija po dveh letih in pol na klopi napovedal odhod, a je nato z vodstvom kluba le našel skupni jezik. »Mislim, da si Tomaž nikoli ni želel zares oditi,« je prepričan prvi mož Krškega. »Po mojem mnenju je z odstopom zgolj želel pokazati na pomanjkljivosti v klubu. Drugo polovico sezone je namreč ostal brez pomočnika, sami pa nismo pripeljali zamenjave zanj. V tistem trenutku žal nismo našli nikogar primernega. A prav vsi si prizadevamo, da bi klub dvignili na višjo raven in upam, da nam to v naslednjih letih tudi uspe.«

»Nuklearci« svojo drugo sezono v prvi ligi začenjajo v gosteh proti Rudarju iz Velenja. Navdušenje, ki ga je bilo med njihovimi navijači občutiti pred lanskim uvodom v sezono, je letos razumljivo nekoliko manjše, vendar je Blažinčič prepričan, da bo tudi letos publika njihov dvanajsti igralec. »Dejstvo je, da si samo enkrat bruc. Mogoče je navdušenje sokrajanov malenkost manjše, vendar pa to še ne pomeni, da bo zaradi tega obisk naših tekem kaj slabši. Kvečjemu bo še večji. Navijači so bili tisti, ki so prvi prepoznali, da klub dobro dela. Zdaj upamo, da bodo enako uvideli tudi drugod,« končuje Blažinčič.