Poletje bolj kot s čim drugim povezujemo s soncem, prav zaradi tega pa se pogosto znajdemo nepripravljeni sredi nevihte ali plohe. Francoski inovatorji so želeli najti rešitev, ki bi nam dovolila, da bi kljub zanemarjanju vremenskih napovedi ostali suhi. Njihova rešitev je pameten dežnik, ki lastnika opozori, kdaj ga bo potreboval, in je hkrati tudi majhna vremenska postaja, ki ponuja najbolj lokalno vremensko napoved za vsakega posameznika. Pametni dežnik oziroma oombrella ima špice iz kevlarja, zaradi česar je precej odporen in se vam ne bo spremenil v lovilnik dežja že ob prvem močnejšem sunku vetra, ročaj pa je plastičen in vodotesen. Zadnji podatek je pomemben, saj se prav v ročaju skriva majhna elektronska kapsula, ki je srce izdelka. Sestavljajo jo namreč merilniki temperature, zračnega tlaka, vlažnosti in svetlobe. Z njimi pridobljene podatke dežnik prek povezave bluetooth pošilja vašemu pametnemu telefonu, če ga nimate pri roki, pa tudi nič hudega. Dežnik vas lahko tudi sam obvesti o bližnjem deževju z opozorilnim zvokom in LED-lučkami.

Funkcije tudi za lepo vreme

Ker pa majhna vremenska postaja v vašem dežniku ne izčrpa vsega potenciala sodobne tehnologije, so šli ustvarjalci še korak dlje. Za izum so ustvarili posebno družbeno omrežje wezzoo, ki povezuje uporabnike oombrelle. Ti si prek omrežja delijo lokalne vremenske podatke posameznih dežnikov, kar po zagotovilih ustvarjalcev omogoča zelo natančne vremenske napovedi za vašo lokacijo. Povezanost v sistem wezzoo in GPS-podatki lastniku oombrelle prav tako pomagajo najti izgubljen pametni dežnik. Bo pa vsaka dodatna korist, ki jo uporabniku dežnika prinaša povezanost v družbeno omrežje amaterskih vremenoslovcev, odvisna od števila teh v njegovi okolici. To izum ujame v klasično dilemo družbenih omrežij. Ta postanejo priljubljena šele takrat, ko so že priljubljena.

Zdi se, da so se opisane dileme na neki način zavedali tudi ustvarjalci dežnika, ki jim je očitno zelo pomembno, da ga ne bi slučajno pozabili doma. Poleg opozorila, ki ga prejmete na telefon, če vam v kratkem grozi dež, vi pa ste dežnik pozabili doma, so se domislili še alternativnih razlogov, da bi ga vzeli s seboj, tudi če dež še ni napovedan. Konica dežnika ima namreč poseben navoj, na katerega lahko nastavite kamero gopro, morda tudi kakšno posebej prilagojeno stojalo za pametni telefon, ki bi dežnik spremenilo v palico za selfije, ustvarjalci pa so pokazali, da lahko pričvrstite tudi glavo palice za golf. Precej obsežen potencial navoja, ki iz dežnika naredi nekakšno švicarsko (ali morda raje angleško?) palico, pa ponuja hudomušno vprašanje, zakaj bi sploh še potrebovali posebna obvestila in merilnike vremenskih razmer, če bomo dežnik tako in tako nosili s seboj.