Špinača! Borovnice! Grški jogurt! Polnozrnata pirina moka! Med! Jajce! Same odlične in zdrave sestavine. Ki pa skupaj tvorijo ene najbolj mehkih, dišečih in okusnih palačink na svetu. Na prvem mestu najboljših palačink na svetu jim družbo delajo bučne palačinke, ki so prav tako odlične, mehke in dišeče.

Bučne palačinke (za 4 osebe)

Sestavine:

3 jajca

115 g bučnega pireja

0,8 dcl olivnega olja

1 žlica rjavega sladkorja

3,75 dcl mleka

140 g grškega jogurta

250 g polnozrnate moke

2 žlici pecilnega praška

1/2 žličke soli

1 žlička cimeta

olje za pečenje palačink

maslo in javorjev sirup za postrežbo

Priprava:

Najprej pripravite bučni pire. Bučo skuhajte v vodi, jo dobro odcedite, pustite počivati 5 minut, potem pa spasirajte.

V večji posodi dobro zmešajte jajca, bučni pire, olivno olje, mleko, grški jogurt in sladkor.

Moko, sol in pecilni prašek presejte in stresite v posodo. Dodajte še sol in cimet in premešajte le toliko, da se sestavine povežejo. Palačinke specite na segreti ponvi in še vroče postrezite s koščkom masla in prelijte z javorjevim sirupom.

Špinačne palačinke in bučne palačinke so resnično božanske zato predlagam, da pripravite dvojno ali celo trojno količino mase, spečete cel kup palačink, poskusite ne pojesti vseh in ohlajene zamrznete. Čudovito se odtajajo in so nasledjič na razpolago v petih minutah.

Zaradi ravno pravega razmerja sestavin so špinačne palačinke čudovite kar same, lahko pa jih še dodatno nadgradite s svežimi borovnicami – da, borovnice in špinača se čudovito ujemata – in nekaj kapljicami medu. Pa dober tek!

Več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za palačinkino maso:

250 g (grškega nemastnega) jogurta

0,5 dcl mleka

1 žlica medu

1 velika pest sveže mlade špinače

1 jajce

130 g (polnozrnate pirine) moke

1 žlička pecilnega praška

Ostale sestavine:

(kokosovo) maslo za pečenje palačink

med ali agavin sirup

sveže borovnice

PRIPRAVA

V mešalnik dajte špinačo, jogurt, mleko, med in špinačo in zmiksajte, da dobite tekočino, ki izgleda kot smuti.

Potem v mešalnik dajte še jajce in še enkrat zmiksajte. V zmiksano tekočino stresite moko in še enkrat zmiksajte.

Gosto palačinkino maso prelijte v skledo, dodajte pecilni prašek in nežno, a dobro premešajte.

Ponev za peko palačink ali kar navadno ponev dobro segrejte. Če bo ponev resnično razbeljena, se palačinke ne bodo prijele.

Na segreto ponev dajte majhen košče kokosovega masla in počakajte, da se stopi. Na ponev prenesite približno polovico zajemalke mase in jo razporedite v krog. Ko se na palačinki začnejo delati mehurčki, jo obrnite in popecite še na drugi strani. Tako specite palačinke iz vse mase.

Pečene palačinke servirajte na krožnik, okrasite s svežimi borovnicami in pokapajte z medom ali agavinim sirupom. Postrezite in brundajte od užitka!