Pretekli teden je bil teden Serene Williams: zmagala je na Wimbledonu, posnela selfi z vojvodinjo Cambriško, zanjo sta na tribunah navijala Beyoncé in Jay Z, nekje bolj anonimno tudi njen novi fant Alexis Ohanian, soustanovitelj Reddita, nazadnje pa je še zablestela v dolgi rdeči obleki na slavnostni večerji po turnirju in se dolgo v noč zabavala na zabavi, ki jo je v čast svoje zmage priredil Lewis Hamilton.

A bolj kot vse to so odmevale Serenine izjave, ki so vse prej kot le puhlice zmagovalcev. Že to, da sta bila na tribunah ob njenem zmagoslavju Beyoncé in Jay Z, ki sta sedela med gosti Serene Williams, je bil velik dogodek. Serena je sicer aprila nastopila v Beyonceinem videu Sorry z novega albuma Lemonade. Tako za Sereno kot Beyoncé velja, da sta poosebljeni dekliška in temnopolta moč. Kar zadeva žensko moč je Serena jasno in glasno povedala, kaj si misli na eni izmed tiskovnih konferenc v Wimbledonu, ko jo je trener vprašal, kako bi komentirala, da jo naslavljajo z »ena največjih športnic vseh časov«. Odgovorila je, da bi bila bolj zadovoljna, če bi jo imenovali »ena največjih športnikov, moških in žensk«.

Opozorila je, da je čas, da športnicam priznajo enak status kot športnikom: »Od svojega tretjega leta delam, pravzaprav že vse življenje, in ni prav, da sem plačana manj zaradi svojega spola.« Pred začetkom londonskega turnirja je sodelovala v promocijskem videu organizacije LeanIn.org, ki promovira povezanost žensk. Skupaj z Leno Dunham, Seleno Gomez, Evo Longoria, Sheryl Sandberg in Emmo Watson so govorile o tem, kako morajo biti ženske zaveznice, ne pa rivalke.

Temnopolta življenja so pomembna

A še bolj kot izjave o moško-ženski enakopravnosti so odmevale njene besede o pravicah temnopoltih. Pred finalnim dvobojem je BBC predvajal predstavitveni spot Serene Williams, v katerem je recitirala pesem ameriške pesnice in borke za pravice temnopoltih Maye Angelou Still I Rise: »Lahko me ustreliš z besedami, lahko me prestreliš z očmi, lahko me ubiješ s svojim sovraštvom, toda še vedno se bom dvignila kot zrak.« Besede so se nanašale tako na kariero Serene Williams kot na njeno predanost borbi za pravice temnopoltih. Le nekaj dni prej je na svojem twitterju najprej zgrožena komentirala uboj temnopoltega voznika v Minnesoti: »Kdaj se bo kaj storilo – RESNIČNO storilo?« Večkrat je dejala, da se boji za svoja nečaka, da se jima ne bi zgodilo, da bi ju ustrelili policisti. Sicer sestrama Williams ulično nasilje ni tuje: leta 2003 so na ulici ustrelili njuno starejšo polsestro Yetunde Price.

Tudi zato je skupaj z Beyoncé in Steviejem Wonderjem podpisala izjavo proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi Black Lives Matter. »V preteklih stoletjih smo preživeli toliko groze, da bomo preživeli tudi to,« je komentirala svoj aktivizem. Ob tem so zlobni jeziki takoj pripomnili, da so zato, da sta v wimbledonski VIP-loži lahko sedela Beyoncé in Jay Z, iz nje izgnali Anno Wintour, urednico ameriškega Vougue, kar je bilo simbolno dejanje moči temnopoltih.

Z vrtincem aktivizma je povezan celo novi spremljevalec Alexis Ohanian, ki je svojo »kraljico«, kot jo imenuje na instagramu, prav tako spremljal s tribun. Par sta postala oktobra lani, ko sta se spoznala na kosilu. Oboževalci Serene Williams se čudijo, kako je mogoče, da si je tenisačica izbrala moškega, ki je tako nasprotje nje: belec, Armenec, tehno frik in še zdaleč ne športnik. Toda imata skupno točko: Ohanian je aktivist in dobrotnik.