»Mislil sem že, da mi Tour ni usojen. Imel sem veliko smole s to dirko v preteklih dveh letih, a veliko željo zmagati. Tokrat so sanje le postale resničnost,« je Avstralec Michael Matthews (Orica) žarel od veselja v cilju desete etape v Revelu. S prvo etapno zmago na Touru je pri 25 letih izpolnil tudi veliki trojček etapnih zmag na treh velikih (Giro, Vuelta). Med aktivnimi kolesarji je le ducat teh velemojstrov.

Svetovni podprvak, kar v kolesarstvu ve le malodko, je v sprintu peterice najmočnejših od petnajstih ubežnikov premagal svetovnega prvaka Petra Sagana. Slednji je znova oblekel zeleno majico najboljšega sprinterja, kar je bila tudi edina bistvena sprememba dneva. Glavnina z vsemi vodilnimi s Chrisom Froomom na čelu in vsemi štirimi Slovenci je zaostala skoraj deset minut. Da bo etapa z začetnim vzponom v Andori imela ubežniški scenarij, je bilo pričakovati. Tudi olimpijec Jan Polanc in Luka Pibernik, ki je po izboru selektorja Gorazda Štanglja ostal zunaj četverice za Rio, sta imela tihe želje, da bi bila del tega scenarija. A ubežna skupina je bila v izborni kraljevski zasedbi (Van Avermaet, Nibali, Boasson Hagen, Gallopin, Rui Costa, Chavanel...). Ekipa Orica je imela s tremi možmi absolutno premoč in to so znali izkoristiti. Do zaključka so dovolj utrudili najaktivnejšega Petra Sagana in Matthewsu pripravili idealno izhodišče za ciljni sprint. »Spredaj smo se našli samo zelo močni kolesarji. Zelo je bilo pomembno, da smo delali kot ekipa in vsi smo dali 110 odstotkov. Durbridge in Impeya sta zame naredila vse. Nimam besed,« je bil navdušen Matthews, z Impeyem že zmagovalec tudi etap dirke Po Sloveniji.

S sprintom glavnine se je začela tudi dirka Po Poljski, kjer poleg Luka Mezgeca nastopa tudi trojica za Rio: Simon Špilak (najvišje uvrščen 60. mesto), Primož Roglič in četrti Štangljev izbranec Matej Mohorič.

Tour de France, 10. etapa (197 km): 1. Matthews (Avstral, Orica) 4,22:38, 2. Sagan (Slk, Tinkoff), 3. Boasson Hagen (Nor, Dimension) vsi isti čas, 21. Koren (Cannondale-Drapac), 68. Pibernik, 81. Polanc (oba Lampre-Merida), 138. Božič (vsi Slo, Cofidis) vsi + 9:39, skupno: 1. Froome (VB, Sky) 49,08:20, 76. Polanc + 1,07:49, 102. Pibernik + 1,26:03, 160. Koren + 1,50:44, 176. Božič + 1,53:54.