Odkar sta šimpanza Neža in Boris povila Leono, je skupina šimpanzov v Živalskem vrtu Ljubljana začasno razdeljena. V eni skupini je novopečena družinica, v drugi pa sta prva dama šimpanzjaka Mojca in njena vnukinja Nika. Eden izmed razlogov, zakaj so skupino razdelili, je bila Mojca, ker je bila preveč posesivna in ljubosumna. Nika pa ji dela družbo, ker bi družabnega življenja vajena Mojca težko prenašala samoto.

Mojčino obnašanje ni nenavadno, strokovna vodja v živalskem vrtu Barbara Mihelič pojasni, da je ta šimpanzinja prevzela vlogo, ki jo imajo v naravi samci – postala je vodja skupine. »Mojca je že dolgo glavna, saj vmes v ogradi nekaj let ni bilo samca, poleg tega pa je ona v tem živalskem vrtu najdlje, že 40 let,« je pojasnila Miheličeva.

Ravno zaradi Mojčine dominantne vloge v šimpanzji skupini je bil lanskoletni prihod Borisa iz Zagreba občutljivo obdobje. »Boris je prišel zadnji v že narejeno skupino, kjer je glavna Mojca. Poleg tega v naravi ponavadi v skupine šimpanzov prihajajo samice in ne samci, kot je bilo to v Borisovem primeru. Da bi mu prihod čim bolj olajšali, je oskrbnik iz Zagreba en teden ostal z Borisom v Ljubljani,« je povzela Miheličeva.

Na oskrbnike je najbolj navezana ravno Mojca

Mojčina dominantna narava se kaže tudi pri hranjenju, saj je ona tista, ki prva izbere, kaj bo jedla. A na srečo drugih šimpanzov ima najraje solato, ki njim ni toliko pri srcu, zato jih ne moti, ko si Mojca noge, roke in usta naloži z glavicami solate.

Če oskrbniki opažajo, da Nika zelo rada z drugimi deli svojo hrano, prva dama nima radodarne narave. »Če bi hrano rada delila z drugimi, potem ne bi bila alfa samica,« je Mojci v bran stopila Miheličeva. Oskrbnik šimpanzov Mitja Hreščak pa je dodal, da si Mojca včasih prisvoji tudi hrano drugih. »Do zdaj sva se enkrat skregala, ker je Niki ukradla banano. Rekel sem ji, da tega ne sme početi. Naredila je obraz v smislu 'kaj mi boš ti govoril'. Banane ni vrnila, Nika je enostavno šla stran, Mojca pa je proti meni pljunila iz jeze. Potem sem jo podučil, da tudi pljuvati ne sme,« je povedal Hreščak, ki pa je z Mojco kmalu zgladil nesoglasje, saj je ravno ona najbolj navezana in zaupljiva do svojih oskrbnikov. »Ona bo prva v gruči ljudi prepoznala svojega oskrbnika in ga pozdravila,« je zagotovila Miheličeva.

Šimpanzi obožujejo nesladkan čaj in limonado

V nasprotju s splošnim prepričanjem šimpanzi v živalskem vrtu ne jedo veliko sadja, saj ima preveč ogljikovih hidratov. »Košček sadja ali rozine uporabljamo predvsem kot pozitivno spodbudo oziroma kot nagrado,« je povedal oskrbnik Franci Černelč. Ravno zato, ker prevelike količine sadja za šimpanze niso dobre, zaposleni v živalskem vrtu ne želijo, da obiskovalci mimo njihovega vedenja šimpanzom prinašajo sadje.

Oskrbniki šimpanze hranijo z veliko listja, vejicami, poganjki, s posebnimi briketi, poleg tega pa predvsem z zelenjavo, saj je ta po sestavi bistveno bolj podobna divjemu sadju, ki ima precej manj ogljikovih hidratov kot gojeno sadje. Vodo ter nesladkan čaj in limonado, ki ju obožujejo, pa jim dajejo kar v plastenkah, ki si jih znajo same odpreti. »Plastenke jim dajemo zato, ker so prej imeli napajalnik, a so ga uporabljali za vse drugo, le za pitje ne,« v smehu pove Miheličeva. 

Z igrami in izzivi jim preganjajo dolgčas

Tako kot drugim živalim v živalskem vrtu ne sme biti dolgčas, da ne bi razvile neprimernega vedenja, se morajo oskrbniki vedno znova truditi, da se tudi šimpanzi čez dan zamotijo ter da se fizično in umsko razgibajo. Zato jim pripravljajo izzive in igre, ki so lahko zelo enostavni, a učinkoviti, povesta oskrbnika šimpanzov. »Včasih jim damo vrečo slame in v njo nekaj rozin za pozitivno spodbudo. In potem lepo sedijo in prebirajo slamo, da pridejo do rozin,« je dejal Černelč. »Mojci smo enkrat dali samo kuverto, v kateri je bil list papirja z narisanim smeškom. Kuverto je odprla, potem iz nje potegnila list, ki si ga je ogledovala vsaj eno uro. V bistvu zelo enostavna zadeva, ki je bila njej v veliko zabavo,« je dodal Hreščak.

V živalskem vrtu pripravljajo tedenske in mesečne programe, ki skrbijo, da se ta igrala in izzivi ves čas menjavajo, ker se jih šimpanzi – tako kot otroci – lahko hitro naveličajo, je pojasnila Miheličeva. Šimpanzi imajo v svoji ogradi pogosto tudi ogledalo, v katerem se najraje opazuje Boris. Ogledalo oskrbniki neprestano prestavljajo po ogradi ravno zato, da se ga šimpanzi ne bi naveličali. »Zadnjič sem jim ogledalo za spremembo pokril z blagom. Nika je šla do njega in gledala, kaj bi lahko bilo za blagom. Ko ga je odgrnila, je prestrašena odskočila in začela vreščati. Šele po nekaj sekundah je ugotovila, da je v ogledalu zagledala sebe,« je v smehu pripovedoval Černelč in razložil, da takšne reakcije zagotovo ne bi bilo, če bi ogledalo vedno stalo na istem mestu.