Slovenska olimpijska reprezentanca bo štela 59 članov, je včeraj potrdil izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije. Brez polemik ni šlo, na račun popustljivosti vodja slovenske olimpijske reprezentance Iztoka Čopa pa tudi ni bilo burno. Najštevilčnejši bodo rokometaši (14 igralcev), med individualnimi športnimi panogami pa bo največ atletov (deset). Slovenski športniki bodo tekmovali v najmanj 14 športnih panogah, med katerimi je največ takšnih, ki bodo imele po enega predstavnika. Glede na to, da bo slovenska olimpijska delegacija s podpornim osebjem štela najmanj 127 članov, naj bi imel sleherni slovenski športnik zagotovljene maksimalne razmere za dosego vrhunskega rezultata.

Člani izvršnega odbora OKS so za olimpijske potnike včeraj soglasno podprli vse slovenske športnike, ki so izpolnili mednarodne norme ter hkrati v letošnji sezoni potrdili norme, ki jih je v sodelovanju s športnimi panogami postavil OKS. Kasneje so glasovali še o šestih poimenskih primerih. Njihov skupni imenovalec je bil, da so vsi dobili zeleno luč za morebiten odhod v Rio de Janeiro.

Plavalka Špela Bohinc bo prvič nastopila na OI, če bosta Janja Šegel ali Tjaša Pintar dobili vabilo Mednarodne plavalne organizacije za nastop v individualni disciplini. Maruša Mišmaš se je na nedavnem evropskem prvenstvu v Amsterdamu iz zanesljive potnice preselila na seznam poškodovanih. Atletinja bo dobila zeleno luč za olimpijski nastop, če bo vodja slovenske zdravniške službe Matjaž Vogrin do 18. julija, ko je skrajni rok za prijavo reprezentance, s sodelavci potrdil, da je tekačica na 3000 metrov z zaprekami ob poškodbi ahilove tetive sposobna za maksimalne napore. Gorski kolesarki Blaži Klemenčič ne kaže dobro, a če bo na Mednarodnem arbitražnem sodišču v Lozani do ponedeljka dokazala, da ni jemala eritropoetina, bo lahko v Riu nosila slovenski olimpijski dres. Čop se je uspešno zavzel tudi za trapista Boštjana Mačka. Čeprav je Prekmurec, sedmi z zadnjih OI v Londonu, trenutno v slabši formi, bo v Riu nastopil, ker je lani izpolnil olimpijsko normo s 3. mestom na evropskem prvenstvu. Jure Kuhar bo edini slovenski rokoborec v Riu, če ga bo v Rio povabila njegova mednarodna organizacija (Fila).

Največ mnenj se je kresalo o nastopu maratonca Antona Kosmača, ki bi moral v nedeljo v Amsterdamu v polmaratonu potrditi kriterij OKS, a je za njim zaostal za minuto in 45 sekund. Kosmač se lahko zahvali nekdanjemu predsedniku Atletske zveze Slovenije Gregorju Benčini, ki se je močno zavzel za njegova stališča ter prepričal še tri druge člane izvršnega odbora z glasovalno pravico. Čopa, najtrofejnejšega slovenskega športnika v slovenski zgodovini, je podprl le podpredsednik OKS Tomaž Barada, medtem ko so bili drugi mnenja, da si Kosmač zasluži olimpijski nastop, in je tako postal 59. slovenski potnik.

»Stališče, za katerega sem se zavzemal, je bilo osebne narave. Zato vašega mnenja ne jemljem kot obračun z menoj,« je pojasnil Iztok Čop, medtem ko ga je predsednik OKS Bogdan Gabrovec večkrat pobaral, da je v svojih stališčih precej mehkejši, kot je bil sam pred štirimi leti, ko je bil vodja slovenske olimpijske delegacije v Londonu.

Slovenski športniki na OI

športniki

panoga

športnice

14

rokomet

6

4

atletika

4

5

plavanje

2

3

judo

4

1

kajak-kanu

slalom

4

1

kolesarstvo

cestno

2

1

jadranje

1

1

strelstvo

1

namizni tenis

1

gimnanstika

1

kajak-kanu

mirne vode

1

kolesarstvo

gorsko

1

plavanje-daljinsko

1

triatlon

n= 59

 

OKS

PODATKI