Svetlobe in sonca na pretek je tisto, kar Jeseničane pri novi soseski Gorenjski sonček, ki so jo odprli prejšnji mesec, najbolj navdušuje. Medtem ko je zaradi visoke planote Mežaklja mnogo jeseniških stanovanj pozimi tudi ob lepem vremenu brez sončnih žarkov, so stanovanja v novi soseski na sončni lokaciji. »Živim na Plavžu in vem, kako je, ko v stanovanje dolgo časa ne posije sonce. Pri nas ga nimamo tam nekje od 15. novembra do 20. januarja,« opisuje Jeseničan Janez, ki se je mimo nove soseske sprehodil med našim obiskom.

Kljub temu so nam sprehajalci povedali, da si mnogi, ki nova stanovanja vsak dan od daleč občudujejo, njihovega nakupa ne morejo privoščiti. Cena kvadratnega metra je od 1250 do 1350 evrov, za mlade družine pa so pripravili posebno ponudbo še cenejših stanovanj. »Na Jesenicah je precej praznih stanovanj, starejših, a precej cenejših,« nam je pojasnil Janez. »Za marsikoga iz okolice pa je cena za novo stanovanje ugodna. Slišal sem za par srednjih let, ki se je priselil iz Radovljice, ker je v primerjavi s tamkajšnjimi stanovanji cena jeseniških ugodnejša,« je dejal.

Za kakovostnejše življenje Jeseničanov

Kljub vsemu se nekaj tednov po odprtju soseske na nekaterih balkonih znaki življenja že poznajo. Okna krasijo zavese, na stojalih se suši perilo. Soseska zajema štiri večstanovanjske objekte, v katerih je 62 stanovanj. Prodanih je devet, dodatno rezerviranih pa 20, pojasnjuje Sara Poženel iz družbe Anepremičnine, ki je vodila projekt gradnje. V kleti je 47 notranjih parkirnih prostorov, okoli stavb pa še 66 zunanjih ter polnilna postaja za električna vozila. Na južni strani so uredili otroško igrišče, saj investitor pričakuje, da bo soseska zanimiva ravno za mlade družine.

»Stanovanja pa so prijazna tudi starejšim in ljudem s posebnimi potrebami, saj ima vsak objekt dvigalo in dostop do stanovanja tudi neposredno iz varovane garaže oziroma kleti,« dodajajo. Gradbena dela je izvajala družba Kolektor Koling, nadzirali pa so jih v družbi Elea IC. Po mnenju direktorja družbe Anepremičnine, d. o. o., mag. Gregorja Žviplja tako soseska kot nova infrastruktura pomembno prispevata k izboljšanju kakovosti življenja na Jesenicah.

Tako meni tudi Jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger. Med najpomembnejšimi pridobitvami je ob odprtju izpostavil nadhod nad železniško progo, ki je ponovno povezal severni in južni del Jesenic in omogočil dostop do mestnega jedra, pot pa je urejena tudi čez območje Hrenovice do muzejskega kompleksa Stara Sava. Vrednost celotnega kompleksa vključno z ureditvijo poti, cest in nadhoda znaša tri milijone evrov, pravi Poženelova.

Nova sprehajalna pot in stari spomini

Precej bolj kot v okolici stanovanj pa je živahno na novi pešpoti mimo soseske. Franci Zupančič, ki se je na sprehod odpravil z vnukinjo Majo, se je pohvalil, da je prehodil vse stopnice v nadhodu – prvič po nedavni poškodbi kolka. Nova sprehajalna pot ga ponese v mnogo let oddaljene spomine, ki jih je delil z nami. »Spomnim se še Hrenovice, ko jo je krasil park. V bližini je stal grad, tako smo mu rekli, v resnici je bil nekakšen dvorec. To so potem razstrelili in uredili aglomeracijo za potrebe železarne.«

Tudi Janezovi spomini sežejo v živahna železarska leta Jesenic, za katera si nikoli ni mislil, da bodo minila. »Če je bilo že to območje toliko časa opustošeno, upam vsaj, da stanovanja ne bodo ostala prazna,« pravi in pokaže, da je bil v bližini včasih prostor za sortiranje železove rude oziroma aglomeracija. »Tamle je ustavil vagon, stresel tovor na nekakšnih postajah, potem pa je ta naprej do predelave potoval po trakovih. Malo naprej pa so bile visoke peči za taljenje železa,« nas poduči.

Medtem ko sta Mirjana in Irena veseli, da imata za vsakdanje sprehode novo pot, bi raje videli nova stanovanja v bolj alpski preobleki z več lesa in manj betona ter bolj poševno streho, sta nam zaupali. »Na splošno so Jesenice zdaj, ko je obnovljenih že veliko fasad blokov in stolpnic, veliko lepše, kot so bile pred nekaj leti,« sta zadovoljni.