Raziskovalni ekipi ameriške univerze Harvard je uspelo izdelati nenavadnega robota. Ta se zgleduje po morskih listih in je izdelan iz zlata, gume in celic podganjega srca. Slednje so bile posebno gensko spremenjene, da se odzivajo na svetlobne signale. Tako lahko raziskovalci plavajočega robota usmerjajo s pomočjo primernega svetlobnega vira in so pri tem tako uspešni, da se robot z njihovo pomočjo izogne preprekam na poti. To pomeni, da poleg plavanja naprej robot zmore tudi zavijati levo in desno.

Tri komponente robota služijo različnim nalogam. Iz zlata so izdelali skelet na prvi pogled zelo preprostega robota. Tudi guma je pravzaprav prisotna zgolj zaradi forme. Kombinacija skeleta in dveh tankih plasti gume robotu namreč zagotavlja osnovno obliko morskemu listu podobnega bitja, a bi bila sama po sebi povsem neuporabna. Ključni element k robotizaciji hibridnega končnega izdelka dodaja 200.000 zgoraj omenjenih gensko spremenjenih celic podganjega srca. Tkivo, ki ga sestavljajo, se ob zaznavi svetlobnega vira začne krčiti in spreminjati osnovno obliko gumijastega in zlatega telesa, da to začne plavati v želeno smer.

Čeprav hibridni robot orje ledino na področju razvoja in izdelave avtonomnih in prilagodljivih umetnih bitij, ki so sposobna proizvesti kompleksne operacije s pomočjo različnih čutnih dražljajev, in čeprav bi mnogi na prvi pogled že videli številne koristne in manj koristne aplikacije opisane tehnologije, je trenutni robot v resnici precej omejen. Robot namreč ne plava v vodi, temveč mora biti potopljen v posebno glukozno raztopino, iz katere črpa hrano za svoje delovanje.

To bi znalo koga razočarati, pa v resnici ni tako hud problem, če upoštevamo osnovni cilj, ki so ga raziskovalci imeli pri izdelavi nenavadnega robota. Robot je bil namreč zgolj »vaja« na poti do izdelave umetnega srca. Ker bi to vstavili v telo, bi bilo v okolju, iz katerega bi lahko črpalo hrano za svoje delovanje, kot to počne naravno srce.

Njihova raziskava je objavljena v znanstveni reviji Science.