Ampak zdaj se je omenjenim strokovnjakom treba opravičiti. Imeli so prav. Po četrt stoletja in nekaj zgrešenih avanturah sta Nato in Rusija stvari spet postavila na svoje mesto, v svoj sovražni objem. Takšen scenarij se je kuhal nekaj časa, zavrel pa je v Ukrajini, kjer se je simbolično, prek obeh Viktorjev, Janukoviča in Juščenka, odvil globalni dvoboj. Za zahod se je končal z nepričakovanim rezultatom, ker si je Rusija prisvojila Krim in upornikom na vzhodu Ukrajine povedala, naj si vzamejo, kar si mislijo, da jim pripada. Strah Baltov in Poljakov je takrat iz zgodovinskih razlogov dobil razumljivo velike oči in zato zdaj v njihove države po sklepu zavezništva na vrhu v Varšavi romajo Natovi bataljoni. Ti ruske kopenske vojske ne bi mogli ustaviti, ampak to tako in tako ni njihov namen. Namen je poslati dve sporočili. Prvo je, da Nato stoji ob strani svojim članicam. Drugo je, da je Rusija spet sovražnica. Zaradi prijateljev se vojske ne pošilja.

Rusija je pri tem prav tako odigrala svojo vlogo. Moskva bi sicer rajši imela Evropo brez Nata in po možnosti še brez Evropske unije, da bi lažje utrjevala svoj vpliv, a ta scenarij se kljub zadnjim dogodkom na stari celini ne zdi prav blizu. Ob vseh kritikah, ki jih izreka na račun zveze Nato, ruski predsednik Vladimir Putin tudi ve, da mu ta lahko koristi. Nobenemu politiku v zgodovini se še ni uspelo domisliti boljšega načina za dviganje podpore in za utrjevanje narodne enotnosti, kot je obstoj zunanjega sovražnika. Nato in Putin sta v tem pogledu kot Tom in Jerry – če enega ne bi bilo, bi imel drugi manjšo gledanost. Le da je stvar nekoliko bolj resna od nedeljske matineje.

In nič ne kaže, da bi se kmalu obrnila. Rusija in Nato (ki sicer v odnosu do Moskve le ni čisto enoten) sta zdaj v fazi, ko zaostrovanje razlagata s potezami druge strani in tako igrata igro o tem, ali je bila prej kokoš ali jajce (Moskva in Washington v teh dneh nekaj podobnega uprizarjata z izganjanjem diplomatov). Takšna pot še nikoli ni pripeljala do rešitve, torej je precej jasno, da se je resno niti ne išče, ne glede na to, kaj bo ta teden slišati na srečanju Nato-Rusija. Namesto tega precej resni ljudje ugibajo o tem, ali se vrača hladna vojna. Razvoj dogodkov se od tega scenarija vsekakor ne oddaljuje.