Ampak v resnici ni problem. Še vedno imamo trdno vojaško zavezništvo iz hladne vojne, državniki so eden čez drugega zagotavljali, da je to najboljša ideja, ki jo je Evropa imela od odkritja ognja naprej. Nič je ne more ogroziti.

Najbolj prisrčen je bil britanski premier David Cameron. »Velika britanija morda zapušča Evropsko unijo, vendar ne obračamo hrbta svetu in še manj obračamo hrbet Evropi ali Varnosti Evrope.«

Dobro. Kaj pa so potem naredili? Z eno potezo so porušili pogodbo, ki je od konca Druge svetovne vojne zagotavljala, da članice Evropske unije ne bodo šle v vojno ena proti drugi. Pogodba je odlično delovala. Vse vojne so potekale zunaj Evropske unije, tudi tiste, v katerih so sodelovale članice EU z Veliko Britanijo na čelu. Zdaj pa bo Velika Britanija zagotavljala Evropi varnost?

Le proti komu? Pred migranti Evropo varuje Turčija. Takoj kot Italijani stabilizirajo Libijo, bo Evropo varoval naslednik Moamerja Gadafija. Intervencija članic Nato v mediteranskih in arabskih državah je ustvarila ogroženost Evrope.

Nevarnost pa prihaja iz Rusije? Prav. Kaj bo Evropska unija kot kolektivni član zavezništva naredila, da bodo Rusi razumeli kako v Evropi nimajo nobene možnosti? Američani bodo na Poljskem razmestili bataljon svojih marincev, ki bodo pod ameriškim poveljstvom. Evropa je ozemlje, ki ga pred Rusi branijo Američani, pomagajo pa jim Britanci. Med članicami EU vlada konsenz, da je to sijajna strategija, ki preprečuje vojno v Evropi. Zdi se, da so se Evropejci res naveličali miru.