Italijani že desetletja prihajajo na Goriško, ki je bila sprva privlačna zaradi cenejšega bencina in kulinarične ponudbe. S konvertibilnimi lirami, so v marsikaterem gostinskem lokalu veljali za posebej cenjene goste. Pravi razmah njihovih enodnevnih oziroma večerno-nočnih obiskov Goriške pa se je začel sredi osemdesetih prejšnjega stoletja, ko so z odprtjem igralnice v Hotelu Park nastali zametki podjetja Hit.

Seveda so takrat prenekatero liro, ki so jo naši zahodni gostje »pustili« pri nas, ljudje s tega konca Slovenije odnesli nazaj, v trgovine v italijanski Gorici, za cenejše nakupe tekstila, hrane in gradbenega materiala. Kdo bi si takrat mislil, da bo danes slika obrnjena; trgovine v znamenitem goriškem raštelu (ulica Via Rastello je nekaj podobnega, kot je bil takrat po celotni nekdanji Jugoslaviji dobro znani tržaški trg Ponterosso) se zapirajo oziroma samevajo, saj italijanski kupci polne nakupovalne vozičke potiskajo po trgovski centrih na tej strani nekdanje meje in se ustavijo celo v tamkajšnjih restavracijah.

V tem kontekstu je treba razumeti, da je postal ta konec Slovenije za italijanske goste zanimiv tudi iz drugih vidikov in pravkar končano italijansko državno prvenstvo v biljardu je še ena od idej, oziroma tržnih niš, ki jo je družba Hit razvila in realizirala v sodelovanju z lokalno skupnostjo in partnerjem iz Italije, ki ga predstavlja FIBIS (italijanske zveza za športni biljard). »Za nas so se odločili, ker smo že ob prvih stikih pokazali veliko mero fleksibilnosti in entuziazma,« poudarja vodja trženja v družbi Hit Borut Fakin.

Pravzaprav gre za korak v novo smer organiziranja velikih dogodkov, ki so se letos začeli s februarskim turnirjem v pokru, saj je biljard športna igra in ne igra na srečo. »Res je, ampak v Italiji je milijon igralcev, ki se ukvarjajo z vsemi zvrstmi tega športa. To je za nas velik potencial,« še dodaja Fakin.

Mize pripeljali iz Neaplja

Eden glavnih adutov Goriške za prirejanje takšnih dogodkov je ob poznavanju jezika tudi mentaliteta ljudi v teh krajih, ki je precej podobna italijanski. Seveda pa je bila priprava tekmovanja na katerem nastopa blizu 1300 igralcev iz celotne Italije velik zalogaj. »Iz Neaplja smo pripeljali 18 biljardnih miz in jih namestili v za to priložnost povsem preurejeno dvorano OŠ Milojke Štrukelj. Ni bilo enostavno zagotoviti vseh potrebnih standardov. Eden izmed njih je ogrevanje biljardnih miz; malokdo ve, da mora biti tapeta na igralni mizi za pet stopinj toplejša od okoliškega prostora,« enega od organizacijskih detajlov predstavlja vodja hitove službe za stike z javnostmi Lavra Peršolja.

Prvenstvo poteka v kategoriji five pins, (cinque birilli), ki jo imenujejo tudi italijanski biljard. Gre za igor na mizi brez lukenj, tekmovalci pa imajo tri krogle s katerimi izbijajo drobne keglje postavljene na sredino mize, ki, preprosto rečeno, tudi prinašajo točke. Ta zvrst biljarda je doma predvsem v Italiji in Argentini od koder tudi prihajajo prvaki vse od leta 1965, ko je bilo organizirano prvo svetovno prvenstvo. Aktualni svetovni prvak je Mateo Gualemi iz Firenc, ki je bil najboljši na lanskem svetovnem prvenstvu v Milanu. »K mizam za biljard me je pripeljala radovednost. To je šport, ki ima morda to nesrečo, da je na prvi pogled zelo enostaven, ampak tisto najlepše pride šele, ko se vanj res poglobiš,« poudarja Mateo. »Veliko treninga je potrebnega, da dosežeš določen nivo igre, potem pa za razliko poskrbi narava sama. Kot v vsakem športu je tudi tu namreč potrebne nekaj nadarjenosti, ki pa je šele temelj, na katerem je treba graditi. Za zmago potrebuješ popoln trenutek, ko si fizično in psihološko povsem pripravljen.«

Na podoben način skrivnosti tega športa predstavlja tudi predsednik italijanske zveze za športni biljard, Andrea Mancino: »Razlika med dobrim igralcem in prvakom je prav v sposobnosti koncentracije. Prav moč uma je tisto kar da igralcu možnost, da postane pravi prvak.«

Na Goriškem tudi boksarji

Tekmovanje v Sloveniji je seveda tudi priložnost za predstavitev tega športa pri nas, morda celo za skupno prvenstvo nekoč v prihodnosti. »V Sloveniji se v glavnem igra klasičen biljard in želimo si, da bi pripravili prvenstvo v vseh variantah biljarda, tako da bi se nam lahko pridružili tudi vaši igralci,« še dodaja Andrea.

Kakšno zanimanje za ta šport velja v Italiji, priča tudi dejstvo, da je finalne nastope na glavnem odru dvorane Arena v hotelu Perla neposredno prenašala italijanska nacionalna televizija RAI – sport. To je izkoristila tudi Slovenska turistična organizacija s kratkim promocijskim spotom.

Goriška bo sicer že prihodnji teden prizorišče še enega italijanskega državnega prvenstva, saj se bodo za naslove najboljših pomerili boksarji, tudi s svetovnimi in olimpijskimi prvaki, kot so Maurizzio Stecca, Nino Benvenutti, Stefano Zoff in drugimi. Tekme bodo potekale v italijanski Gorici, vsi tekmovalci bodo nameščeni v hotelu Perla.