Evropsko prvenstvo v atletiki se je v Amsterdamu s slovenskega vidika končalo zelo uspešno. Osrednji junak je bil Robert Renner, ki je nepričakovano osvojil kolajno v skoku ob palici ter prekinil desetletno slovensko atletsko sušo. Odlično pa so se izkazali številni drugi slovenski atleti in atletinje, ki so si priborili šest finalnih nastopov. Z izjemo Tine Šutej, ki v soboto v skoku ob palici ni preskočila začetne višine (435 cm), so vsi finalisti svoje delo opravili po pričakovanju in v skladu s svojimi zmogljivostmi. Glede na to, da je vodja slovenske stroke Vladimir Kevo pred odhodom napovedal, da je cilj slovenske reprezentance pet finalnih uvrstitev, je mlada slovenska reprezentanca po zaslugi Rennerja, Luke Janežiča, Martine Ratej, Maruše Černjul, Veronike Domjan, Tine Šutej ter tudi polfinalnih uvrstitev Maje Mihalinec, Sabine Veit in Žana Rudolfa presegla pričakovanja.

Martini Ratej znova ni uspel met za kolajno

Največ upov so konec tedna stavili na Martino Ratej, ki je v zrelih letih naskakovala svojo prvo kolajno na velikih tekmovanjih. Konjičanka je pokazala stari obraz. Čeprav je verjela v idealen met, je njeno kopje najdlje poletelo v prvi seriji (60,65 m), medtem ko so jo do kolajne ločili skoraj trije metri. Zanimivo je, da je bronasto kolajno osvojila njena partnerica na treningih Sara Kolak. S Hrvatico imata namreč istega trenerja – Andreja Hajnška. Evropska prvakinja je presenetljivo postala Belorusinja Tatjana Haladovič (66,34 m), druga je bila po pričakovanju Nemka Linda Stahl (65,25 m), razočarala pa je najboljša metalka 21. stoletja, Čehinja Barbora Špotakova, ki je zasedla peto mesto (62,66).

»Prvi met je bil zadovoljiv. Pričakovala sem, da bom stopnjevala dosežke, a se je izkazalo, da nisem v formi in delam preveč napak. Ne tečem sproščeno in nisem sposobna hitrosti prenesti v izmet, saj se pred metom ustavim. Za osvojeno kolajno čestitam Sari Kolak, ki jo sicer na treningih vedno premagujem,« je bila odkrita Martina Ratej, ki je s šestim mestom ponovila dosežek izpred dveh let z evropskega prvenstva v Zürichu.

Slovenske nastope sta včeraj sklenila Sonja Roman in Anton Kosmač, ki sta tekmovala v polmaratonu, novi disciplini prvenstev. Sonja Roman v tej disciplini nima veliko izkušenj, s časom 1,15:27 pa je dosegla 42. mesto med 90 tekmovalkami in potrdila, da se v zrelejših letih razvija v obetavno tekmovalko na daljših razdaljah. »Posebne taktike nisem imela. Vselej poslušam svoje telo in se prilagajam tempu glede na počutje. Osebnega rekorda sicer nisem izboljšala, a lahko rečem, da sem z nastopom zadovoljna. Preveč izkušenj s tekom na daljših razdaljah nimam, a lahko povem, da se jim bom v nadaljevanju športne poti vse bolj posvetila,« pravi Sonja Roman. Slabše se je odrezal Anton Kosmač, ki je lovil olimpijsko normo, za njo s časom 1,09:41 krepko zaostal ter dosegel 74. mesto med 92 tekmovalci. Evropska prvaka sta postala Švicar Adesse Abraham (1,02:03) in Portugalka Sara Moreira (1,10:19).

Turške kolajne so sporne za številne atlete

Na zastarelem olimpijskem objektu v Amsterdamu je gledalce najbolj spravljala v delirij domača junakinja Dafne Schippers. Nekdanja sedmerobojka v Evropi nima konkurence v sprintu, gotovo pa bo krojila vrh tudi na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

V atletskih krogih je bilo v preteklih dneh veliko govora okrog najuspešnejše države v Amsterdamu. Najboljši so bili turški atleti, ki pa nimajo veliko skupnega z državo, za katero so nastopili. Gre za atlete, ki so turški potni list dobili v zadnjih letih, v novi državi pa so jim le spremenili ime in priimek, medtem ko so v atletskem svetu znani po drugačnih imenih. Evropska atletska organizacija je bila deležna veliko kritik, saj so se številni atleti počutili opeharjene, ker so jih po njihovem mnenju premagali atleti, za katere ni prostora na evropskih prvenstvih.

Iz Mednarodne atletske organizacije (Iaaf) pa so včeraj sporočili, da niso ugodili prošnji 68 ruskim atletom, ki so poslali pismo o nameri za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Izmed vseh bo lahko v Braziliji tekmovala le skakalka v daljavo Darja Klišina. Obrazložili so, da Klišinova v nasprotju z drugimi ruskimi atleti trenira v tujini, in sicer na akademiji v Bradentonu na Floridi.