Po treh po njihovi oceni zelo uspešno izvedenih programih so se v ekipi ABC pospeševalnika odločili, da je napočil pravi čas, da pomagajo tudi nadobudnim poslovnežem v tujini, najprej v Münchnu, ki velja za eno od z zagonskimi podjetji najbolj »poseljenih« mest na svetu. V startupovskem slogu odprtih pisarn so se lotili prenove 800 kvadratnih metrov prostorov v tamkajšnjem zapuščenem mednarodnem letališču.

»Pravzaprav je zanimivo, da to vplivno nemško mesto še ne velja za eno izmed globalnih prestolnic zagonskih podjetij. Bližina dveh svetovno znanih univerz, izjemno uspešnih tehnoloških in razvojnih centrov ter okolica, polna svetovno uveljavljenih podjetij, so le nekatere izmed izjemnih prednosti mesta, ki bi po vseh pravilih moralo biti startup metropola,« pravi Dejan Roljič, vodja ABC pospeševalnika, ki je s svojo ekipo nemški ABC Venture Gates to odločen spremeniti, čeprav so v mestu prisotni že pospeševalniki Wayra, TechFounder, SpaceLab in drugi.

Močna mrežamednarodnih partnerjev

A novi center, podobno kot ljubljanski v BTC Cityju, mladim podjetnikom ne bo ponujal zgolj prostorov, temveč tudi strokovno znanje in mrežo zanje neprecenljivih povezav. Roljič je namreč v svojo družbo zvabil mednarodno uveljavljene partnerje, kot so IBM, Lidl, BMW, Cisco in Microsoft pa tudi slovenska Petrol in BTC City ter aktivne poslovne angele in investitorje, medtem ko bodo samo delovanje pospeševalnika financirali iz matičnega podjetja v Ljubljani in s pomočjo lokalnih partnerjev, ki »želijo biti vključeni v to zgodbo o uspehu«.

Najobetavnejša zagonska podjetja bodo tako lahko prejela investicije iz ABC fonda First Growth. »Pravzaprav nismo pospeševalnik, kot je splošno znano, temveč se osredotočamo na startupe, ki so v že nekoliko bolj zreli fazi. To pomeni, da so že bili v programu pospeševanja, so že prejeli prve investicije ter že imajo stranke, ki za njihove storitve plačujejo. V Münchnu jim tako pomagamo pri širitvi na nemški, avstrijski in švicarski trg ter pri iskanju investicije, visoke od enega do desetih milijonov evrov. V taki obliki pa smo edini v Münchnu,« pojasnjuje Roljič.

V Silicijevo dolino skupaj z Ano Lukner

Zagonska podjetja bodo lahko izkoristila tudi neposredno povezavo s prostori ABC v Silicijevi dolini in tja bodo ob zadostnem potencialu lahko selili tudi celotne pisarne. V startupovski meki je sicer združil moči s podjetnico Ano Lukner, ki je po teniški karieri v ZDA doštudirala in tam zgradila podjetniško kariero, doma pa jo poznamo predvsem po njeni dobrodelnosti in akciji Anina zvezdica. Skupaj se jim je uspelo povezati s poslovnim centrom Silicon Valley Capital Club v San Joseju, kjer bodo prostore odprli 1. avgusta.

Roljič pa je z mislimi tudi že v prihodnjem letu, ko se bo ABC širil še na vzhod oziroma v indijski Bangalor. »Ko dodamo še München in Ljubljano, dobimo globalno kombinacijo, ki omogoča nešteto možnosti testiranja, mreženja in zbiranja sredstev,« je prepričan podjetnik in investitor, ki je sprva v tem koncu sveta navezoval stike s Kitajci, a so očitno boljšo odskočno desko prepoznali v sosednji Indiji, kjer gospodarske krize skorajda niso občutili, gospodarsko rast pa najbolj pospešuje razvoj programske opreme, ki povečuje izvoz storitev in posodablja domače gospodarstvo.

Po napovedih poznavalcev bo tako vsaj še do leta 2019, eden največjih igralcev na trgu pa je ravno Microsoft, s katerim ima ABC že sklenjeno partnerstvo in si zato lahko bržkone obetajo sodelovanje tudi v indijskem pospeševalniku.

V Ljubljani že iščejo četrto generacijo

Sprva pa jih torej čaka pisanje poglavja v razvoju bavarske start up scene, ekipe, ki bodo sestavljale četrto generacijo mentorirancev, pa že iščejo tudi v Ljubljani. Tokrat bodo prišli na vrsto podjetniki, ki se ukvarjajo s tako imenovanim internetom stvari oziroma internetom vsega.

Prijave so odprte do konca meseca, izbirali pa bodo med tistimi podjetji, ki že izkazujejo prisotnost na trgu oziroma dosegajo prve poslovne rezultate in so tako že pripravljeni na skokovito rast, tudi s pomočjo investitorjev, ki jih ABC gosti na demo dnevu ob koncu vsakega trimesečnega mentorskega programa. V luči globalizacije pospeševalnika pa se tokrat prvič ne ozirajo predvsem po evropskih, temveč so ljubljanska vrata odprta za zagonska podjetja z vsega sveta.