»Izvolite vodo. A veste, zakaj smo danes tu?« so prostovoljni gasilci iz Dolnjega Logatca, policisti specializirane enote za nadzor prometa in reševalci Zdravstvenega doma Logatec spraševali voznike, ki so se na vročo julijsko soboto odpravljali proti morju. »V primeru zastojev bodite strpni in se umaknite bodisi na skrajno levo ali desno,« so na počivališču Lom opozarjali počitnikarje, medtem ko so jim v roke pomolili magnetne nalepke za osebna vozila.

Gasilci potrebujejo dobre tri metre

»Že od osme ure zjutraj smo tu, mimo nas je šlo že ogromno vozil. Nekateri z veseljem sprejmejo vodo, nalepke in prisluhnejo našim nasvetom, spet drugi raje drvijo mimo nas,« nam je zaupala 20-letna prostovoljna gasilka Marija Cempre. Tudi nam je pokazala letak, na katerem je s slikovnim gradivom prikazana pravilna razvrstitev. Zakaj je ta tako zelo pomembna? »Ker z njo lahko rešimo življenja!« poudarja policist Tine Prevec, vodja izmene ljubljanske postaje prometne policije. Ta pa ni pomembna le v primeru prometne nesreče, pač pa je pozornost potrebna že ob zmanjšani hitrosti na 40 kilometrov na uro.

»Mogoče je v ospredju dogodek, ki bo zahteval prihod interventne službe ali pa se ravno med zastojem mimo pripelje reševalno vozilo, ki v smeri proti Ljubljani v inkubatorju vozi dojenčka,« na previdnost opozarja Prevec. Nadaljuje, da se je treba pravilno razvrstiti že takrat, ko vožnja postaja upočasnjena. »Ko enkrat nastane zastoj, so vozila zgoščena in je veliko težje manevrirati,« še dodaja. Več prostora pa potrebuje tudi gasilsko vozilo. »Široko je 2,75 metra, kar pomeni, da za ustrezen prehod in uspešno posredovanje potrebuje dobre tri metre,« opozarja Anže Albreht, reševalec in prostovoljni gasilec, sicer pobudnik akcije Reši življenje!

»Zakaj ne vedo, kam se umakniti?«

Ravno Albreht je bil junija 2013 priča hudi prometni nesreči, ki se je zgodila na primorski avtocesti. Voznik romunskega tovornjaka je zaradi počene pnevmatike prebil ograjo, zapeljal na nasprotni vozni pas in povzročil nalet oziroma poškodbo še šestih vozil. Čeprav se problem s prebijanjem po Albrehtovih besedah dogaja skoraj pri vsaki prometni nesreči, so gasilci tedaj objavili posnetek izjemno težavnega prebijanja skozi gnečo nepravilno razporejenih vozil. Albreht je z gasilskim kolegom celo tekel pred intervencijskimi vozili skozi kolono in lastnoročno premikal napačno postavljene avtomobile.

»Tedaj so mi po glavi rojile tri stvari: A vam res moram narisati, kam se umakniti? A ne vidite kamiona za vami?« ogorčeno pripoveduje prostovoljni gasilec in nadaljuje, da je bila druga misel, kako zelo je vroče. »Potem ko sem se že malce utekel, pa sem se spraševal, zakaj ljudje ne vedo, kako se pravilno umakniti pomoči, ki prihaja.« Ravno takšne situacije so pripeljale do akcij, kot je Reši življenje! Z njimi želijo gasilci, reševalci, policisti, Dars in Agencija za varnost prometa ljudi osveščati, kako zelo pomembno je ostati zbran. Albreht pa ob tem z veseljem ugotavlja, da se stvari izboljšujejo. »Niso idealne, kar bomo zelo težko dosegli, smo pa veseli, da gre vsaj na boljše.«

Poleg sobotne akcije osveščanja te potekajo skozi vse leto z deljenjem nalepk, ki z napisi o varnosti v prometu opozarjajo na previdnost. Tudi na facebooku je v ta namen oblikovana stran, kako ustvariti reševalni pas. To sicer storimo tako, da se v primeru kakršnega koli zastoja vozniki na prehitevalnem pasu pomaknejo skrajno levo, vozniki na voznem pasu pa skrajno desno – tudi čez rob, ki meji na odstavni pas, če je to potrebno.

Počasi se daleč pride

Da nesreča nikoli ne počiva, velja tudi in zlasti v poletnih mesecih, ko je na cestah več počitnikarjev, je promet veliko bolj gost kot sicer, svoje pa doda še vročina. Ravno zato Prevec opozarja vse tiste, ki se odpravljajo na pot, da so previdni in pozorni na dogajanje okoli sebe, predvsem pa jih mora spremljati strpnost. Tega se zavedata tudi družini Senčar in Jovanovič iz Radgone. Povedali so nam, da na srečo prometnih nevšečnosti še niso imeli, so pa že bili priče gorečemu vozilu. »Grozno je že vse skupaj le opazovati, zato se na pot vedno odpravimo prej in sledimo reku, počasi se daleč pride,« so bili enotni. Na poti proti Savudriji so se naključno ustavili na počivališču Lom, prisluhnili nasvetom in za popestritev zaigrali na kitaro. Dobra volja in veselje tako pri njih preženeta napetost in nejevoljo ob misli na zastoje. Sproščen in dobre volje je bil tudi Franci Kotnik s Koroške, ki pa je prometno nesrečo zaradi naleta vozil že okusil na lastni koži. »Sicer ne na avtocesti, pa vendar se zelo dobro zavedam, kaj vse lahko prihrani pravilno razvrščanje.« Priznava, da ga je veliko naučila tudi lastna izkušnja.