Resnično lastništvo pametnih in digitalnih naprav je že dlje časa vroča tema, ki za zdaj še nima rešitve, s katero bi bili zadovoljni vsi. Samo spomnimo se brisanja vsebine na daljavo, ki si jo je pred leti privoščil Amazon, pa Facebooka, ki briše vsebino na svojem omrežju brez pravega pojasnila, ter različnih podjetij, ki v primeru odkupa oziroma propada preprosto ugasnejo storitev in se za težave uporabnikov ne zanimajo.

Uradno naj bi bila nova Applova funkcija namenjena lastnikom kinodvoran in upravnikom koncertnih dvoran, ki bi tako omejili piratsko snemanje ter poskrbeli za boljšo izkušnjo glasbenih prireditev, a se tukaj hitro pojavi problem – kaj če oddajnik infrardeče svetlobe kupi policija?

Digitalne komunikacijske naprave in storitve so neločljivo povezane z nerazrešenim vprašanjem lastništva in zasebnosti. Problem ima celo strokovni termin – internetni fevdalizem. Z njim raziskovalci opisujejo težave pri digitalnih vladarjih (podjetja) in digitalnih podložnikih (uporabnikih), pri čemer slednji vedno znova na zelo neprijeten način ugotavljajo, da so v svetu digitalne svobode prepuščeni na milost in nemilost svojim vladarjem.

Če k temu pridamo nezavedanje o pomembnosti zasebnosti in se na svojo digitalno lastnino, med katero spadajo tudi osebni in prometni podatki, spomnimo samo ob neposrednem napadu in zanjo še nismo pripravljeni plačati, je jasno, da Applovo »ubijanje« kamere na daljavo ne pomeni nič dobrega.

Še posebno v luči nedavnih dogodkov čez lužo, ko so ameriški policisti zelo prosto interpretirali svoj moto »služiti in varovati« ter povzročili večdnevne proteste v več ameriških mestih. Telefoni so namreč v skoraj vseh incidentih opravili vlogo prvega poročevalca s terena in brez njih mogoče nikoli ne bi izvedeli, kaj se je pravzaprav zgodilo.

O lastništvu tehnologije in digitalnih storitev bomo morali odpreti široko javno razpravo in vanjo vključiti proizvajalce naprav in storitev, regulatorje, potrošnike in politike. Ker se z vedno večjo hitrostjo premikamo v dobo, v kateri bo tehnologija prisotna v čisto vseh sferah našega zasebnega in družbenega življenja in si brez nje ne bomo mogli niti čevljev zavezati.