Predsednik uprave velenjskega premogovnika Ludvik Golob verjame, da ima družba kljub težkim časom pred seboj lepo prihodnost. Letos je v jami že dobilo delo 25 mladih rudarjev, zaradi povečanega obsega del pri izvajanju pristopnih objektov za prezračevalni jašek pa načrtujejo, da jih bodo do konca leta lahko zaposlili še nekaj. »V prvi polovici leta smo tako v našem premogovniku kot tudi na ravni skupine poslovali pozitivno in s tem dokazali, da se zavedamo pomena zniževanja stroškov. Prav tako pa je bila tudi proizvodnja premoga v dosedanjem obdobju skladna z načrtom,« je zadovoljen Golob.

Zavrnil je namige, da na račun varčevanja trpi varnost v jami. »To nikakor ne drži, zato je bila problematika stebrnih udarov, nezgod in zastojev tudi glavna tema letošnje štabne vaje. Varnost in zdravje pri delu sta še vedno ključna strateška cilja našega premogovnika, zato preprečevanju nezgod namenjamo veliko pozornosti. Zavedati pa se moramo, da delo v jami še vedno poteka v specifičnih pogojih in da se številnih naravnih dejavnikov kljub sodobni tehnologiji ne da predvideti vnaprej,« poudarja Golob.

Očitki o prodaji srebrnine

Nekateri se s poslovnimi odločitvami vodstva ne strinjajo – očitajo jim prodajo srebrnine. »Rad bi poudaril, da smo v podjetju zaradi zahtevne likvidnostne situacije že pred dvema letoma pripravili načrt finančnega in poslovnega prestrukturiranja. To pomeni, da se bomo posvečali le naši osnovni dejavnosti, torej proizvodnji premoga, prestrukturirali ali odprodali pa bomo vse nepotrebno premoženje. Kljub zahtevnim gospodarskim okoliščinam in razmeram na slovenskem nepremičninskem trgu pa smo lahko zadovoljni, da nam je letos že uspelo prodati hotela Barbara v Fiesi in Oleander v Strunjanu, podpisana pa je tudi pogodba za prodajo Centra starejših Zimzelen. Konec maja smo z družbo Gorenje gostinstvo podpisali tudi pogodbo o zagotavljanju prehranskih storitev, prevzemu vseh delavcev in najemu gostinskih prostorov naše hčerinske družbe Gost,« našteva Golob. Dodaja, da postaja vse pomembnejše tudi pridobivanje poslov na tujih trgih, kjer pa so zaradi njihove lastne odkopne metode, ki je ena najproduktivnejših, pa tudi strokovno usposobljenega kadra vedno bolj prepoznavni. Nedavno so pripravili ponudbo za dobavo in montažo strojne opreme in izobraževanje ter usposabljanje zaposlenih za turški premogovnik IMBAT Soma. »Projekt bo odlična referenca za naš premogovnik v tem delu sveta. Obenem smo za turški rudnik Polyak Enez pripravili študijo uporabe velenjske odkopne metode v njihovem geološkem sloju,« pravi Golob, ki se zaveda, da so še daleč od tega, da bi lahko bili mirni. So pa z doseženim zadovoljni, saj jim je uspelo stabilizirali poslovanje.