Le teden dni po dirki v Avstriji se bo karavana formule ustavila v znamenitem Silverstonu, ki velja za zibelko dirkaškega športa in formule 1 posebej. Tukaj je bila na sporedu prva dirka sodobne formule 1 leta 1950, a bolj kot zgodovina bo tokrat večino ljubiteljev dirk verjetno zanimalo, kako bodo pri Mercedesu pogasili ogenj, ki tli že dolgo, v Avstriji pa je spet izbruhnil.

Odgovorni pri srebrnih so zato takoj po dirki v Avstriji sklicali krizni sestanek, na katerem so tako Lewisu Hamiltonu kot Nicu Rosbergu povedali, da trčenja na stezi niso sprejemljiva. »Dirkača bosta še naprej lahko prosto vozila in se borila za zmage, ekipa se v to ne bo vmešavala. A dali smo jima jasno vedeti, da trčenja niso sprejemljiva in da zaradi tega v zadnjem času izgubljamo preveč točk. Če se dogovorov ne bosta držala, bo ekipa prisiljena ukrepati in uveljaviti ekipne ukaze, česar pa si ne želimo. Tako vmešavanje ekipe v razplet bi oropalo letošnjo sezono za precej dogajanja, a oba dirkača morata vedeti, kdaj in kako naj se borita med seboj,« je povedal vodja ekipe Toto Wolff.

Lewis Hamilton, ki je včeraj dobil oba prosta treninga, je bil že pred dirko v Silverstonu precej jasen. Pred dvema letoma v Budimpešti ni želel spustiti predse Nica Rosberga, česar mu nemški mediji seveda ne morejo oprostiti, zato so ga spet spomnili na ta dogodek. »To je bilo takrat. In ne da ga nisem hotel spustiti predse, jasno sem povedal, da mu ne bom v napoto, samo mora najprej priti do mene. In ni prišel dovolj blizu, zato me pač ni prehitel,« je še povedal Britanec. Vprašanje ostaja, kakšen koncert žvižgov bodo angleški navijači pripravili Rosbergu, če se bo ta uvrstil med prve tri na nedeljski dirki, da malce vrnejo »uslugo« žvižgačem Lewisa Hamiltona v Avstriji. Medtem ko pri Mercedesu umirjajo žogico in se tudi izvijajo iz primeža medijev zaradi Laudove izjave na avstrijski televiziji Servus TV, ko je dejal, da je po dirki v Bakuju Hamilton razdejal hotelsko sobo in svoj kotiček na dirkališču, zdaj poudarjajo, da je bilo to povsem napačno povzeto iz konteksta in da se to sploh ni zgodilo.

Pri Ferrariju pa so očitno ocenili, da je Kimi Raikkonen vseeno dovolj dobra številka dve v ekipi, zato so s Fincem podaljšali pogodbo še za sezono 2017. »Vzdušje v ekipi je dobro, delamo vedno bolje, napredujemo, nimamo neporavnanih računov iz preteklosti, naš edini cilj je narediti dirkalnik še hitrejši. Zato sem vesel, da ostajam pri Ferrariju. Če ne bi imel občutka, da sem še dovolj hiter in koristen, ne bi vztrajal,« je povedal Kimi Raikkonen, Sebastian Vettel pa je dodal, da je to vsekakor dobra novica, saj so s tem zaprli eno poglavje in se bodo lahko vsi osredotočili le na letošnjo sezono in priprave na naslednjo. Je pa Raikkonen seveda povedal svoje mnenje tudi o dirki v Silverstonu, posebej o stezi na nekdanjem vojaškem letališču. Finec je dejal, da mu je bila stara steza bolj všeč, da je bila bolj zahtevna s hitrimi ovinki, najbolj tisti del, ki so ga po prenovi pred nekaj leti »odrezali« od sedanjega poteka steze. »Tudi ta steza ni slaba, a če bi lahko izbiral, bi izbral prejšnjo konfiguracijo,« je še dodal.

Kakor koli že, spor v Mercedesu, igranje tihe vloge favorita pri Ferrariju in Red Bullu ter pregovorno nepredvidljivo angleško vreme utegnejo ta konec tedna po svoje začiniti dirko za VN Velike Britanije. Če ne zaradi drugega, pa zaradi bogate zgodovine in tradicije. Ta ima tudi v formuli 1 še vedno določeno vlogo.