CNC-operaterji in CNC-programerji so med bolj iskanimi poklici v industriji. Potrebujejo jih v proizvodnji lesne, kovinarske, avtomobilske, plastične in steklarske industrije. Podjetja za to delovno mesto najraje zaposlijo strojne tehnike. Za popolno samostojnost CNC-operaterja je potrebnega najmanj tri mesece usposabljanja pod mentorjevim nadzorom, lahko pa mine tudi do dve leti, odvisno od delavčevega predznanja in stopnje izobrazbe.

Podjetja ustrezne kadre težko dobijo, saj je zanimanja malo, pa tudi plače so nizke, saj prva leta zaposlitve navadno ne dosegajo niti tisočaka neto. To pomeni, da je plača mladega CNC-operaterja pod državnim povprečjem. Povprečna plača v Sloveniji znaša 1022 evrov neto in se ves čas počasi dviguje, medtem ko plača upravljalca CNC-stroja začetnika po navadi znaša 700 evrov neto in se čez tisočaka povzpne šele po nekaj letih dela.

Zaslužijo manj kot tisoč evrov

Diplomirani strojnik z dveletnimi delovnimi izkušnjami, ki sam zase pravi, da je še zelenec in se uči, zaposlen pa je v večjem gorenjskem podjetju, ki izdeluje gospodinjske aparate, dobiva 980 evrov plače. »Vsak zaposleni si plačo piše sam,« pravi Jožica Hrast iz manjšega družinskega podjetja Kovinski izdelki Hrast, ki za nedoločen čas zaposli zanesljivega CNC-operaterja. Podjetje iz Breginja dela predvsem za avtomobilsko industrijo in zadnja leta zelo dinamično raste.

Lani je kolektiv z 20 zaposlenimi ustvaril skoraj 2,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, dobre poslovne rezultate pričakujejo tudi letos. Jožica Hrast pravi, da CNC-operaterje zelo težko dobijo. Prijave kandidatov bodo zbirali do 24. julija.

Delo upravljalca CNC-strojev lahko poteka tudi v dveh ali treh izmenah, delo je predvsem stoječe in v proizvodnji, v stalnem in lahko tudi zelo močnem hrupu. Poleg ustrezne strokovne izobrazbe (najbolj dobrodošli so strojni tehniki, kot CNC-programerji pa inženirji strojništva) mora CNC-operater v večini primerov dobro znati angleško, tako govorno kot pisno, imeti osnovno znanje uporabe urejevalnika besedil, dela s preglednicami in bazami podatkov, osnovno poznavanje računalniških omrežij, programiranja ter osnov računalniškega oblikovanja.

Branje načrtov ne gre vsem od rok

»Je pa delo na CNC-strojih hkrati tudi ustvarjalno, ni monotono, ni fizičnih obremenitev,« poudarja Majda Kranjc, vodja kadrovsko-splošnega sektorja iz šentjernejskega podjetja ploskega pohištva Podgorje. »Je pa res, da mora biti CNC-operater pri svojem delu zelo zbran in natančen. Pri nas so se kot zelo dobre upravljalke CNC-strojev izkazale tudi ženske. Kandidati, ki želijo postati upravljalci CNC-strojev, morajo znati brati načrte, čeprav so za izdelavo izdelka pripravljeni programi, vendar pa je včasih treba program popraviti,« poudarja Kranjčeva, ki opaža, da znanja pri branju načrtov manjka ljudjem, ki so se v CNC-operaterja prekvalificirali v sklopu nacionalnih kvalifikacij.

Kje zaposlujejo?

Pregledali smo potrebe še drugih podjetij, ki jih objavljajo na spletni strani Zavoda RS za zaposlovanje. Trenutno je na voljo nekaj manj kot 30 delovnih mest za CNC-operaterje in CNC-programerje. Postojnsko podjetje ORO Plus, ki izdeluje orodja za stroje, potrebuje štiri CNC-operaterje, ki jih bodo zaposlili za nedoločen čas.

Izkušenega CNC-programerja z izobrazbo strojni tehnik ali inženir strojništva, ki bo skrbel za programiranje za CNC-izdelavo strojev (CAM), potrebujejo v vrhniški gazeli Siliko. Zaželene so izkušnje pri izdelavi CNC-programov, poznavanje NCG ali ProE (CREO), vsaj enoletne delovne izkušnje na podobnem delovnem mestu, pa tudi izkušnje v 3D-oblikovanju izdelkov in izdelavi konstrukcije (CAD) so prednost. Elektronske prijave sprejemajo na spletni strani podjetja. Siliko pa išče tudi CNC-operaterja, ki bo skrbel za upravljanje petosnih CNC-obdelovalnih strojev.

CNC-operaterja za eno leto zaposlijo tudi v podjetju Roboteh iz Šentjurja, ki je specializirano za avtomatizacijo in robotizacijo. Delo in zanimive razvojne izzive v centru Maribora CNC-operaterju obljubljajo tudi v IRNAS – Inštitutu za razvoj naprednih aplikativnih sistemov Rače. Prijave sprejemajo še do četrtka, 14. julija, na e-naslovu: hr@irnas.eu. Izkušenega CNC-operaterja z najmanj triletnimi delovnimi izkušnjami potrebujejo tudi v ljubljanskem podjetju FOMI. Prijave sprejemajo še do torka, 19. julija, na e-naslovu: fomi.orodjarstvo@siol.net.