Idrijčanka Tatjana Dizdarevič je nova začasna vodja Centra za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija (CUDHg). Vlada jo je na čelo javnega zavoda kot vršilko dolžnosti imenovala po tem, ko je prejšnji vodja Jože Žižek v začetku aprila podal odstopno izjavo. Mandat bo nastopila prihodnji teden, na tem mestu bo do imenovanja direktorja s polnimi pooblastili oziroma največ eno leto.

Rudarska inženirka je kot vršilka dolžnosti direktorice javni zavod že vodila od njegove ustanovitve, potem pa je letošnjega januarja nekdanja ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar na njeno mesto imenovala Jožeta Žižka. Zamenjavo so v ministrstvu upravičevali s tem, da ima Žižek več strokovnega znanja za vodenje tako zahtevne naložbe, kot je obnova nekdanje rudarske topilnice. Ker pa je vlada kulturnemu javnemu zavodu dodelila nalogo vzdrževanja ne samo idrijskega rudnika, temveč tudi preostalih rudnikov v zapiranju (Zagorje, Senovo, Kanižarica, Trbovlje - Hrastnik), so se na ministrstvu za kulturo uprli. Ministrica je vztrajala, da njeno ministrstvo ne bo skrbelo za rudnike z denarjem kulture, in zavrnila izpolnitev sklepa vlade. Žižek se je v času bitke med ministrico na eni ter vlado, rudnikom in Idrijo na drugi strani odločil za odstop. Kasneje je odstopila tudi ministrica.

Plače zagotovljene do konca leta

Dizdarevičeva je včeraj za Dnevnik pojasnila, da njeno imenovanje velikih novosti ne prinaša, sledili bodo zastavljenemu in na vladi sprejetemu programu dela za letošnje leto. Največji projekt centra je prva faza obnove in oživitve topilnice, ki jo izdatno finančno podpira norveški finančni mehanizem. Dokončana mora biti do konca letošnjega leta. Topilnica je bila doslej ogrožen spomenik državnega pomena, vpisan na seznam Unescove svetovne dediščine. Njena obnova Idriji prinaša dodatno turistično ponudbo in nove možnosti izobraževanja o rudarski dediščini.

Potem ko so v prvem letošnjem četrtletju v zraku visele plače zaposlenih rudarjev in denar za vzdrževanje in spremljanje nepoplavljenih delov jame, Dizdarevičeva sedaj pojasnjuje, da je denar od države zagotovljen do konca leta. V zadnjem mesecu pospešeno pripravljajo vse potrebno, da na center prezaposlijo poslednje idrijske rudarje. Intenzivna prizadevanja potekajo tudi na področju prevzema nepremičnin in premičnin, ki so trenutno še v lasti rudnika živega srebra. V last države bodo tako prešli Antonijev rov, objekti na jašku Frančiške, upravna stavba rudnika in stavba nekdanje rudniške reševalne postaje, kjer je sedaj ekološki laboratorij. S tem bodo izpolnjeni pogoji, da se družbo Rudnik živega srebra Idrija dokončno izbriše iz registrov.