Niti Francija niti Portugalska nista bili prepričljivi v predtekmovanju 15. evropskega prvenstva v nogometu, a se bosta jutri zvečer ob 21. uri kot veliki finalistki spopadli za laskavi naziv najboljšega na stari celini. Obe reprezentanci sta na poti do zadnjega dejanja turnirja stopnjevali formo in polfinale dobili s prepričljivima dvema zadetkoma prednosti.

Griezmann proti Ronaldu

Francija je bila kot gostiteljica evropskega prvenstva v finalu tudi leta 1984, ko je osvojila evropski vrh. Še nobeni gostiteljici tekmovanja doslej ni uspelo dvakrat zaigrati na najpomembnejši tekmi turnirja, ki jo bo za 16.000 evrov honorarja sodil 41-letni Mark Clattenburg. Anglež je nedavno sodil tudi finale lige prvakov, ko je priznal sporni zadetek Sergia Ramosa iz nedovoljenega položaja, njegov slovenski kolega Damir Skomina pa se že pred dnevi ni uvrstil v ožji izbor kandidatov za nastop v finalu.

Jutri zvečer bo v Parizu šlo tudi za interni dvoboj med Antoinom Griezmannom in Cristianom Ronaldom, ki sta se v madridskem derbiju pomerila že v letošnjem finalu lige prvakov. Francoz je na evropskem prvenstvu s šestimi goli in dvema podajama daleč pred zasledovalci, zato ga v tekmi za najboljšega strelca niti Ronaldo s tremi zadetki zaostanka najverjetneje ne bo mogel ujeti. Zanimivo, da Francija sploh še ni izgubila (osem zmag in dva remija), ko je zadel Griezmann, ki ga je nekdanji zvezdnik trikolorov Thierry Henry označil za »novega francoskega heroja, s katerim lahko osvojimo evropski naslov«.

Antoine Griezmann, ki je v minuli sezoni blestel že v dresu Atletica iz Madrida, je že na svojem premiernem evropskem prvenstvu po številu golov prehitel velikega Zinedina Zidana, na večni lestvici strelcev na turnirjih stare celine pa zdaj pospešeno lovi Cristiana Ronalda, Michela Platinija (oba po 9 golov) in Alana Shearerja (7). Morda bo ravno razplet velikega finala pomembno vplival tudi na glasovanje za zlato žogo, kjer je Ronaldo z osvojeno ligo prvakov trenutno v prednosti.

Od leta 1975 deset zaporednih zmag Francije

Francija proti Portugalski gradi optimizem tudi na podlagi medsebojnih tekem, saj je v zadnjih 41 letih dobila vseh deset obračunov. Na prizorišču tokratnega pariškega finala je leta 1998 že osvojila svetovni naslov, nasploh pa je francoska statistika na Stade de France nadvse spodbudna – 50 zmag, 20 remijev in 10 porazov. Čeprav je Francija v polfinalu proti Nemčiji zabeležila zgolj 32,2-odstotno posest žoge, kar je njen najslabši izkupiček po evropskem prvenstvu leta 1980, so gostitelji edina reprezentanca na turnirju, ki v povprečju zabije več kot dva gola na tekmo. Nemčijo je, denimo, v polfinalu pokopala ravno neučinkovitost, zato ni nič nenavadnega, da je nemški tisk slovo svoje reprezentance pospremil z obžalovanjem. »Počitnice je začelo boljše moštvo,« je zapisal kölnski Express, revija Kicker pa: »Svetovni prvaki so dominirali skoraj vso tekmo, a so zgrešili preveč priložnosti.«

Je pa svoj zvezdniški trenutek na francoski klopi dočakal nekdaj odlični nogometaš Didier Deschamps. »Ko sem nosil reprezentančno majico, je bil to najponosnejši trenutek moje igralske kariere. Nič ne bi smelo biti bolj svetega kot državni dres. Zdaj smo v finalu, kjer moramo uloviti trofejo. Ta ekipa ima vse, da jo navijači lahko cenijo. Igralci so spisali zgodovino, saj Nemčije dolgo nismo premagali. Nimamo moči, da bi reševali težave francoskih državljanov, lahko pa polepšamo njihovo življenje, da vsaj za hip pozabijo na vsakodnevne skrbi,« se je razgovoril Deschamps in pri uvrstitvi v finale izpostavil učinek vratarja Huga Llorisa. Član Tottenhama je proti Nemčiji zbral 33 podaj, od njegovih soigralcev je žogo večkrat oddal le Paul Pogba (35).

Francija učinkovitejša, Portugalska več strelja

Finale bo zanimiv tudi s taktičnega vidika. Katera reprezentanca se bo prilagodila tekmecu? Katera bo več napadala? Katera bo uspešnejša v protinapadih, ki so na prvenstvu močan adut obeh finalistov? Statistika pravi, da so bili po številu natančnih podaj doslej uspešnejši Portugalci (2654:2468), prav tako so več streljali (112:103), a zabili manj golov (8:13). »V finalu ni favorita. Možnosti za zmago so polovične. Lahko se zgodi vse,« je bil v napovedi jedrnat francoski napadalec Antoine Griezmann.