Statistika pravi, da le 40 odstotkov lastnikov psov poskrbi za varen in udoben prevoz svojega ljubljenca v avtomobilu. Kršitve lahko policisti v skladu z zakonodajo kaznujejo s 40 evri globe. Pse in mačke je namreč treba prevažati v zadnjem delu vozila, se pravi na zadnjih sedežih ali v prtljažniku, nikoli na sprednjem sedežu. Žival mora imeti nadeto oprsnico ali biti, če je le mogoče, varno nameščena v posebno transportno škatlo, ki mora biti dodatno fiksirana. Če je žival v prtljažniku, mora biti med prtljažnikom in prostorom za potnike pregradna mreža.

Za dobro počutje živali velja upoštevati nekaj pravil. Psa je pred potjo dobro sprehoditi, da je ravno prav utrujen, temperatura v vozilu pa mora biti primerna. Pregretje je namreč za psa smrtno nevarno, zato ga nikoli ne pustite v avtomobilu, niti za pet minut. Žival sama pokaže, če se med vožnjo počuti slabo, saj se močno slini, je nemirna, nekatere pa preprosto nočejo v avto. V takšnih primerih je mogoče uporabiti naravne preparate za pomiritev. Seveda pa je mogoče žival naučiti, da se navadi na vožnjo.

Ker mnoge Slovence pot na dopust pelje na Hrvaško, ne pozabite, da morate imeti poleg svojih dokumentov s seboj tudi dokumente za hišnega ljubljenca. Obvezni so potni list, čip in veljavni dokument, da je bil cepljen proti steklini. Če potujete drugam, pa se je pred potjo dobro posvetovati z veterinarjem, kakšne dokumente potrebujete.

Seveda na poti nikoli ne hitite in vozite tako, kot bi želeli, da bi drugi vozili vas. Ali prevedeno: ne vozite sunkovito, ustrezno zavirajte in pospešujte ter na ovinkih vozite z občutkom. Pes namreč vožnjo zaznava drugače kot človek, zaradi izostrenih čutov so psi bolj občutljivi, vožnjo zaznavajo instinktivno. Poleg tega psi odslikavajo energijo drugih potnikov. Če je voznik razdražen, bo razdražena tudi žival, to pa je lahko prava tempirana bomba.

Poletni meseci naj bi bili meseci zabave, zabavajo pa naj se tudi naši ljubljenčki. Potovanje, ki nas vodi do zabave, ni stresno samo za ljudi, temveč tudi za živali. Zato poskrbimo, da bo pot udobna in varna. Za vse.