Zagreb v čaru tenis-tekem

Danes igrajo Pallada : Cramm in Punčec : Henkel

Današnjemu treningu naših in nemških igralcev je prisostvovalo več sto navdušenih gledalcev, kljub temu, da so bile precej visoke vstopnine. Se več prijateljev belega športa pa je bilo pred igriščem, kjer so na vsak način hoteli videli svetovnega teniškega igralca von Cramma in ostale nemške igralce, ko so odhajali v svoj hotel. Nemški tekmovalci stanujejo v hotelu »Esplanade«, s katerega vihrata naša jugoslovanska trobojnica in pa nemška belo-rdeča zastava s črnim kljukastim križem v sredi. V Nemčiji je nad 2000 teniških klubov (samo v Berlinu jih je 200) z nad 160.000 člani, Jugoslavija pa ima samo 50 klubov, z nekaj nad tisoč pripadniki lepega belega športa. Borba bo torej očitno neenaka, posebno še, če pomislimo, da Nemčija sijajno podpira športnike, naša država pa prav nič. Kljub temu pričakujejo vsi športniki Jugoslavije z velikimi nadami na izid te neenake borbe. (…)

Nemškemu igralcu von Crammu je menda že postalo dolgčas v pričakovanju na teniški turnir, ker je danes zaprosil Jugoslovansko teniško zvezo, naj mu preskrbi gramofon, da se bo lahko malo zabaval.

Slovenec, 10. julija 1936

Tenis-tekme v Zagrebu

Zagreb, 10. julija. Že pred 1. uro se je pričela polniti impozantna tribuna, prvi najbolj navdušeni igralci so prihajali. Kmalu je bila nabito polna tribuna, določena predvsem za stojišče. Toda tudi druge strani stadiona so kmalu dobile živahnejšo sliko. Pestre toalete zagrebških dam so se mešale med številnimi zastopniki moškega sveta in nudile krasno sliko očem. (…)

Sedaj vodi Cramm s 4:5. Servira Palada in vodi. Crammu pri drugi žogi spodrsne pri mreži, vendar se potem popravi in dobi tudi to igro ter s tem prvi set 6:4. Linijski sodniki so v spornih točkah sodili za Cramma, kar je Palado očividno potrlo. (…)

Končni rezultat 6:4, 6:2, 6:8, 6:2. Po kratkem odmoru sta nastopila HenkeI in Punec. Rezultat prvega seta 6:1. Tudi v drugem setu Henkel dobi takoj prvo igro. Henkel igra v tej igri celo mnogo boljše, kot je preje Cramm s Palado. Punčec ni pokazal prav ničesar. Tako slabo še ni igral v nobeni tekmi v Zagrebu. V tretjem setu takoj v začetku zopet Henkel dobi prvi dve igri. Končni rezultat 6:1, 6:2, 6:4.

Slovenec, 11. julija 1936

Tenis-tekme v Zagrebu

Nemčija vodi 3:0

Zagreb, 11. julija. Danes ob 4. popoldne so se pričele tekme dvojic za Davisov pokal. Jugoslovana Kukuljevič in Mitič sta nastopila proti von Crammu in Henklu.

Vse tribune so bile nabito polne navdušenih gledalcev. Nad 6000 oseb je prišlo iz vse države in iz inozemstva. (…)

Predsednik nemške zveze dr. Schonburg je med drugim dejal, da von Cramm Zagrebčane ni omalovaževal, kar običajno sicer dela. Kljub temu je Crammova igra napravila vtis, da je boljša kot ona Palade. Von Cramm se sam pritožuje nad linijskimi sodniki, ki so mu vzeli več važnih žog. (…)

Kukuljevič je zaradi slabe igre Mitiča nervozen in Nemca z lahkoto odločita igro zase. 5:3. Igra Kukuljevič, toda Nemca, svesta si svoje zmage, pošiljata ostre žoge in dobita tudi to zadnjo igro dneva 6:3.

Bržkone se bo von Cramm že drevi odpeljal v Berlin, ker je Nemčija z današnjo zmago odločila teniško tekmo za Davisov pokal med Jugoslavijo in Nemčijo v svojo korist.

Slovenec, 12. julija 1936

Nemčija : Jugoslavija 3:2

Zagreb, 12. julija. Današnji tretji dan evropskega finala v tekmovanju za Davisov pokal je prekinil dež. Že zjutraj je deževalo, dopoldan se je pa vreme zboljšalo in ko se je ob 14.30 pričela prva igra, je bilo na prostoru Akademskega tenis kluba na Šalati zbranih veliko število gledalcev, čeprav manj kakor prva dneva. Okoli 16. je nastala silna nevihta, ki je tekmovanju napravila konec in je bilo nadaljevanje preloženo na ponedeljek. (…)

Najprej je bilo sklenjeno, da se bosta igri jutri nadaljevali. Nemci pa so se naenkrat odpovedali nadaljevanju single iger z utemeljitvijo, da se jim mudi v Berlin. S tem je bilo evropsko finale za Davisov pokal med Nemčijo in Jugoslavijo zaključeno. Jugoslavija je dobila skoraj brez boja dve točki in je končno stanje 3 : 2 za Nemčijo.

Jutro, 13. julija 1936