»Luke ne damo! Luka brez delavcev je slaba plaža!« je včeraj po protestih v Kopru odmevalo tudi pred vladno palačo v Ljubljani. Na shodu v podporo luškim delavcem se je zbralo več sto protestnikov, združenih pod geslom Vstala Primorska – Vstani, Slovenija. Vzklikali so proti vladi, ki po njihovem mnenju ne deluje v interesu slovenskega delavca, temveč tujega kapitala.

Medtem je ob vzklikih protestnikov v ozadju premier Miro Cerar medijem pojasnjeval, v kakšnem tonu je minilo njegovo srečanje s predstavniki delavcev v Luki Koper. Po tednu medsebojnega razkazovanja mišic in napetih besed so se naposled usedli za skupno mizo. »Pojasnil sem jim, da so lahko mirni. Naša vlada bo storila vse, da čim prej pride do gradnje drugega tira,« je dejal in znova poudaril, da je Luka Koper strateška naložba države. Na vprašanje, ali je delavcem tudi zagotovil, da država ne bo podelila koncesije za pristanišče in privatizirala Luke Koper, je odvrnil, da je bilo srečanje informativno in da ni šlo za nikakršno dogovarjanje ali iskanje rešitev. Srečanje je ocenil kot konstruktivno. Podobnega mnenja je vladno palačo zapustil tudi predsednik sveta delavcev v Luki Mirko Slosar. Pogovor je ocenil kot pomemben korak naprej.

Premier opozoril Židana

Cerar na ultimate nezadovoljnih delavcev Luke, ki zahtevajo odstop infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča in državnega sekretarja Metoda Dragonje, še vedno ne pristaja. To pa še zdaleč ne pomeni, da se njuna stola ne bosta zvrnila. Luški upor Gašperšiču jeseni napoveduje burnejšo interpelacijo in za zdaj negotovo podporo med poslanci. Dragonja pa naj bi bil po naših neuradnih informacijah tik pred tem, da ministru za finance sam ponudi svoj odstop. Razlogi za to naj bi bili »širše narave«, zadeva pa tokrat »dokončna«. Kot smo poročali včeraj, je Dragonja vodstvu in nadzornemu svetu Slovenskega državnega holdinga poslal elektronsko pošto z dodatnimi pojasnili glede razvoja pristanišča v Kopru. Pismo je prek prve nadzornice Luke Alenke Žnidaršič Kranjc prišlo tudi v Luko in do zaposlenih ter povzročilo nadaljevanje upora.

Dogajanje v Luki Koper pretresa tudi koalicijo. Po zaslugi upornega podmladka Socialnih demokratov, ki je odkrito podprl včerajšnji protest pred vladno palačo, se je srečanje koalicijskih partneric včeraj končalo v pičlih desetih minutah. »Naše stališče je jasno. Kolaborantskih dejanj, usmerjenih k izvedbi tihe razprodaje slovenskega premoženja, in oviranja razvoja Luke Koper v Mladem forumu ne bomo tolerirali. Zahtevamo odstop državnega sekretarja Metoda Dragonje in ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča,« so zapisali člani Mladega foruma SD in predsedniku vlade očitali nespoštljiv odnos do delavcev in ljudi ter ga s tem razjezili. Cerar je zato na koalicijskem srečanju Dejana Židana opozoril, da njegova stranka SD igra dvojno igro. »Spodbuja demonstracije in shode proti vladi z zelo ostrimi besedami proti nosilcem oblasti, in vendar sedi v tej isti vladi,« je dejal Cerar in dal vedeti, da se bodo Socialni demokrati morali pogovoriti znotraj stranke. Židan je dejanje podmladka opravičil z besedami, da je ta tradicionalno bojevit in na trenutke revolucionaren. Na vprašanje, ali se stranka distancira od stališč podmladka, ni odgovoril konkretno, dejal pa je, da se v delovanje podmladka stranka ne vmešava.

Ladje so se vrnile v Koper

Predsednik uprave Luke Koper Dragomir Matić je včeraj zavrnil namigovanja o precejšnji škodi petdnevne ohromitve Luke in »napihovanje škode« pripisal pritiskom, naj odstopi. Ladje, ki so v preteklih dneh zamenjale rotacijo in se najprej odpravile v Trst, so se vrnile v Koper in izkrcale ter vkrcale ves predviden tovor, je zagotovil. Zaostanke v pretovoru so odpravili, ozko grlo ostaja le še železniški tovorni promet. Do včeraj še niso prejeli nobenega zahtevka za odškodnino, njihov pomemben partner, nemški Daimler, vlakov ni preusmeril. Matić je tudi prepričan, da ugleda Luke Koper z 59-letno tradicijo ne more okrniti nekaj dni zastoja.