Nov, zdaj že veljaven pravilnik o prometni signalizaciji iz uporabe umika nekaj prometnih znakov, nekaj jih dopolnjuje ali zamenjuje z novimi, nekaj pa je povsem novih. Stari znak za hitro cesto se je že poslovil z naših cest, zamenjal ga je novi, ki je na las podoben znaku za avtocesto, le da je namesto zelene modre barve. Prav pri tem znaku velja biti najbolj pozoren. Namreč, nov znak za hitro cesto (moder z belim »cestiščem«) zdaj stoji na hitrih cestah, kjer je obvezna uporaba vinjete in kjer je hitrost omejena na 110 kilometrov na uro (če ni z dodatnim znakom določeno drugače). Taka je na primer ljubljanska obvoznica. Še vedno pa bo ponekod stal stari znak (moder z belim avtomobilom na sredini), le da bo bolj kvadratne oblike in bo označeval cesto, določeno za motorna vozila. Tam vinjeta ni potrebna, glede hitrosti pa je tu »pravna praznina«. Po logiki splošne omejitve bi se tam moralo voziti 90 kilometrov na uro, po logiki enakosti s hitro cesto pa 110. »To bo moralo ministrstvo v kratkem doreči,« je opozoril Robert Gril z Agencije za varnost v prometu.

Druge spremembe se bodo uveljavljale postopoma, upravljalci cest morajo stare znake zamenjati najkasneje v desetih letih. A nekaj jih bodo zagotovo že prej in vozniki se moramo nanje, četudi so nekateri nesmiselni ali pa celo vnašajo zmedo, pripraviti. V šolah vožnje bodo kandidate za vozniški izpit morali učiti novih znakov že do konca tega leta. Agencija za varnost v prometu je že spremenila oziroma dopolnila 150 izpitnih vprašanj, v naslednjega pol leta jih bo še 150. Večjih stroškov novi pravilnik ne povzroča, na agenciji so morali poskrbeti za novo grafično podobo spremenjenih izpitnih vprašanj (že nekaj časa je sicer v veljavi elektronsko testiranje, tako da s tiskom ni stroškov), šole vožnje pa bodo prav tako morale prilagoditi svoja gradiva za predavanja kandidatom za izpit.

Nekaj najočitnejših sprememb vam predstavljamo v grafični podobi, kjer boste lahko razbrali, kateri znaki se ukinjajo, kateri se zamenjujejo in kateri se le dopolnjujejo. Smiselnost ali pa pomisleke pri nekaterih smo pripravili v sodelovanju z inštruktorjem varne vožnje Branetom Küzmičem. Prav vse spremembe pa je mogoče najti na spletnih straneh ministrstva za infrastrukturo in promet, kjer so novi pravilnik tudi pripravili.

Zadrga le na papirju

Naj izpostavimo le nekaj najbolj perečih dilem, kot je ukinjanje znaka za zadrgo, pri čemer na ministrstvu pričakujejo, da bo prevladala splošna kultura voznikov. Brane Küzmič je pri tem skeptičen, Robert Gril pa poudarja, da sistem zadrge ostaja, saj je zapisan v prometnih pravilih. Le znaka, ki bi dodatno opozarjal na to pravilo, ne bo več. Ali pa znak za nevarnost medveda. Ta se bo (podobno kot znak za nevarnost vozila, ki vozi v napačno smer) samodejno vključil na portalih nad avtocesto. Največ težav pa tudi na agenciji pričakujejo zaradi novega pravila zavijanja desno pri rdeči luči, kar bo dovoljeval tudi nov znak. »Tisti, ki pravila ne bo poznal, bo pač čakal in najhuje, kar se lahko zgodi, je nejevolja voznikov za njim. Sicer pa smo vozniki sami odgovorni za to, da poznamo cestna pravila in tudi nove prometne znake. Za ozaveščanje javnosti mora svoje narediti ministrstvo, nekaj bomo poskušali tudi mi, nekaj pa boste vi, mediji. V grobem pa velja, da se spremembe uvajajo postopoma in da se bomo postopoma nanje zagotovo privadili tudi vozniki,« je še dejal Robert Gril.

Grafični prikaz najbolj zanimivih sprememb s komentarji inštruktorja

varne vožnje Braneta Küzmiča

ministrstvo za infrastrukturo in promet

PODATKI

Novi znaki

nasproti vozeče vozilo

vožnja desno ob rdeči luči

Zelo za. Skrajni čas. Ob uporabi moderne tehnologije upamo, da se znak prižge takoj, ko kamera zazna voznika, ki vozi v nasprotno smer.

Dobrodošla sprememba za

kulturne voznike. Vprašanje pa je, ali smo kot družba na to pripravljeni.

Znak se še uporablja in dopolnjuje z novimi

otroci na vozišču

Novi znaki

VRTEC

Sprememba je dobrodošla. Zelo nam je všeč. Vozniki bodo bolj pozorni zaradi večjega števila otrok in zaradi novega znaka.

divje živali na cesti

Nov znak

Ni dobro, niti preveč smiselno. Med vozniki lahko povzroči paniko ali pa celo radovednost, kje je zdaj medved, da bi ga ugledali.

prepovedan promet za vprežna vozila, jahače, goniče

Nov znak

Bolj ali manj nepotrebno. Kaj pa če bo po tej cesti moral policist na konju, pa mu bo znak to prepovedoval?

Znaki se izvzamejo iz uporabe in se nadomestijo z novimi

smer obvoza

Nova znaka

Neumna sprememba. Če že, bi morali ohraniti besedo »obvoz«, sicer lahko vnaša zmedo. A navadili se bomo.

Nova znaka

hitra cesta

Uvedba čez noč je nevarna. Javnost ni seznanjena s spremembo. Nekdo, ki je včeraj opravil izpit, bo danes soočen z neznanim novim znakom.

Znaki se izvzamejo iz uporabe do 6. 7. 2017

priporočena hitrost

izmenično vključevanje vozil

Zakaj pa to?

Žal (vsi) vozniki (še) nismo dovolj kulturni in uveljavil se bo zakon močnejšega.

Ukinitev je pravilna odločitev.

Če je nekaj le priporočeno in ne zaukazano, to malokdo upošteva.