Evropski delniški trgi so po brexitu postali izredno volatilni, kar še zlasti velja za finančni sektor. Delnice evropskih zavarovalnic so upadle na najnižjo raven od leta 2013. Nekatere evropske banke so dosegle najnižje vrednosti v zgodovini, med njima sta švicarska Credit Suisse in nemška Deutsche Bank. Za obe je značilna velika izpostavljenost z izdanimi finančnimi derivati in obe se omenjata kot potencialni tveganji za bančni sistem. Za primerjavo: med 600 evropskimi bankami, ki sestavljajo indeks STOXX Europe 600 Banks, je sedanji multiplikator kapitala (P/B) okoli 0,55. Povprečje multiplikatorja kapitala (P/B) za zadnjih deset let je 1, medtem ko imajo sedaj italijanske banke multiplikator kapitala (P/B) pod 0,3.

V Evropi se vedno več govori o težavah italijanskega bančnega sektorja. Monte dei Paschi, najstarejša banka na svetu in tretja največja italijanska banka, ima po ugotovitvi Evropske centralne banke premalo kapitala. Naši zahodni sosedje bodo morali reševati banke, verjetno na koncu podobno kot v Sloveniji, z izbrisom obstoječih delničarjev in podrejenih upnikov ter po tem z dokapitalizacijo. Poleg tega Italijo čaka še referendum glede ustavnih sprememb, s katerimi bo moč pridobil italijanski parlament glede na senat. Če na referendumu ne bodo potrjene spremembe, pričakujem novo politično krizo. V Evropi se je na splošno povečalo politično tveganje glede izstopa novih držav iz EU, saj več kot 40 odstotkov Italijanov in Francozov podpira izstop iz EU.

Iz Velike Britanije prihaja novica, ki je bila do sedaj dokaj neopažena. Nekateri nepremičninski skladi v Veliki Britaniji so »zamrznili« izplačila svojim vlagateljem. Nekateri nepremičninski skladi so odpisali vrednost skladov tudi do 17 odstotkov.

Ameriški delniški trg je relativno stabilen; v zadnjem obdobju so najboljše delovali defenzivni sektorji: telekomunikacije, farmacija in podjetja, ki zagotavljajo osnovno oskrbo prebivalstva (z elektriko, vodo). Upravljalci so dovolj optimistični, da ohranjajo nakupe delnic, a premalo optimistični, da bi kupovali ciklične naložbe, kot je na primer tehnologija. Konec julija se začenja sezona objav poslovnih rezultatov za prvo polletje 2016. Ob objavi rezultatov podjetij bo predvsem pomembno, kakšna pričakovanja imajo podjetja za drugo polovico leta.