»Slovenija tako na tem področju ne dosega siceršnjega evropskega povprečja. Kot ključne slabosti so izpostavljene predvsem nizko zanimanje podjetij za investicije v inovacije in inovacijsko dejavnost ter omejen obseg sredstev namenjenih v ta naslov,« poudarja dr. Špela Stres z Instituta Jožef Stefan in ena od predavateljic letošnje konference. Kot še pojasnjuje, v Sloveniji trženje inovacij iz javnih raziskovalnih organizacij poteka predvsem preko različnih pisarn za prenos tehnologij, ki v zadnjem času velik poudarek dajejo sodelovanju z inovatorji posamezniki: »Z Aktivnimi inovatorji Slovenije smo na IJS tako dosegli dogovor, s katerim poskušamo pomoč nuditi na urejen in dostopen način. Poseben način komercializacije je Slovenija poskusila uvesti s Centri odličnosti, ki se v nekaterih primerih že uspešno povezujejo tudi s predstavniki pisarn za prenos tehnologije, drugi pa so usmerjeni predvsem v generacijo znanja in patentov in jih tovrstno povezovanje še čaka v prihodnosti. Vedno bolj aktivno vlogo v zadnjem času pa prevzema Urad RS za intelektualno lastnino, od katerega na področju izobraževanja in širjenja zavedanja o pomenu predvsem industrijske lastnine kot enega od temeljev za komercializacijo še veliko pričakujemo,« še dodaja dr. Špela Stres.

Poleg nje bo o možnostih uspešnega prevajanja inovacij na trge predaval še mag. Matevž Rašković z Ekonomske fakultete in raziskovalec v COBIK-u, ki bo predstavil novo raziskavo o slovenskih visokotehnoloških srednje velikih in malih podjetjih ter njihovem podpornem okolju. Na konferenci bodo izpostavili tudi nekaj primerov dobrih praks, kot posebni gost pa bo svoje izsledke ter mednarodne izkušnje podelil prof. dr. Wim Biemans z nizozemske Univerze Groeningen. Gre za uglednega mednarodnega strokovnjaka na področju razvoja in trženja inovacij ter svetovalca številnim mednarodno uspešnim podjetjem: »Uspešen razvoj novih izdelkov je predvsem stvar ustvarjanja in upravljanja pravih povezav - med posamezniki znotraj organizacije, med oddelki ter z zunanjimi deležniki,« je prepričan dr. Biemans, ki bo v svoji prezentaciji tudi predstavil, kako torej ustvariti ter upravljati takšne povezave.

Konferenca, ki jo bo povezovala vodja programskega sveta, prof. dr. Maja Makovec Brenčič, z uvodnim nagovorom pa otvoril prof. dr. Dušan Mramor kot predstavnik Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, se bo tudi letos odvijala na ljubljanski Ekonomski fakulteti.