Kako je letos potekal izbor gazele na Svetu Gazela?

Z veseljem ugotavljamo, da je izbor najboljpih med hitro rastočimi podjetji vse težji. Letos so bili praktično vsi nominiranci kandidati za zlato gazelo. Prvič v zgodovini podeljevanja gazel se je tudi zgodilo, da so imeli prav vsi kandidati najvišjo možno bonitetno oceno, tako da sem najprej pomislil, da gre za pomoto. Čeprav so nominiranci prihajali iz različnih regij in iz različnih branž, pa so jim bile skupne velika ambicioznost, izvrstni rezultati, poudarek na timskem delu in inovativnosti. Svet gazel je zato šele po skoraj treh urah tehtanja različnih argumentov enoglasno sprejel vrstni red za prejemnike zlate, srebrne in bronaste gazele. Užitek je delati s člani sveta, ki so osebnosti z bogatim znanjem, visoko osebno integriteto in dolgoletnimi izkušnjami. V taki družbi diskusija bogati vsakega izmed nas, pa čeprav imamo na začetku različna stališča. Vedno prevlada moč argumentov in ni niti najmanjšega sledu o pristranskosti.

Kaj so nam gazele sporočale letos?

Da je mogoče uspeti, če se zaneseš nase, ne jadikuješ nad krizo, temveč v krizi iščes priložnosti in ne čakaš na državne subvencije. Prav vse gazele pa so potrdile, da brez trdega in vztrajnega dela nikoli ne pride do uspeha. Pet od šestih nominirancev pa je tudi močno vpeto v tuje trge, s čimer dokazujejo, da so kos svetovni konkurenci. Prepričan sem, da se v Sloveniji poraja vse več gazel in da bo drugo leto izbor še težji.

Kaj je po vašem mnenju letošnje sporočilo izbora Gazela in gibanja Gazela?

Vtis imam, da je letošnji izbor gazel spodbudil največje zanimanje tako publike, ki je prišla v Opero, kot tudi druge medijske pozornosti tudi izven Dnevnika, kar je bila naša želja na samem začetku mandata. Podelitev najbolj žlahtnih priznanj postaja izjemen dogodek, nabit s pozitivno energijo, da lahk dosežemo vse, če le hočemo. Mislim, da je k stalnemu dvigovanju prepoznavnosti gazel pripomogla tudi izjemno skrbna izbira zlatih gazel v preteklihletih na temelju visoke kakovosti in trajnostne rasti, ne pa na temelju samo hitre rasti. Za kakovostno izbiro pa ni dovolj le končni izbor, temveč predvsem kakovostna priprava podatkov in intervjujev s kandidati, s čimer se kar nekaj mesecev pred razglasitvijo ukvarja metodološka komisija. Ko publika skozi leta spozna, da so gazele z najvišjimi priznanji tudi po mnogo letih še vedno trdna in perspektivna podjetja, potem nenadoma prične na gibanje gazel gledati s spoštovanjem. In verjamem, da je bilo prav letos nekakšno prelomno leto, saj se je zanimanje za gazele skokovito povečalo. Seveda pa brez kakovostnega in trdega dela Dnevnika, ki z vašim stalnim angažiranjem širiti skozi vse leto duha gazel, tak preskok ne bi bilo mogoč.