Sledi sestanek z Danielo Brečko. Ima namreč pomemben dogodek in gledava, kako ga bo naredila še bolj zanimivega tudi za širšo javnost. Všeč mi je, ker razmišljava vnaprej in imava čas, da ideje dozorijo. Navdušijo me jabolka na mizi, ovita v njihova sporočila: Ugrizni me nežno ali pa Rasel sem zate. Nasmejeva pa se tudi ob mislih: Kaj bi bilo, če se pametni ne bi izobraževali ali pa misel, ki sodi na recesijo: Če vam je izobraževanje predrago, poskusite z neznanjem. Obe sva povezani z izobraževanjem in to je primer sodelovanja.


 

Sledi trd oreh: vodje projektov in marketinga različnih podjetij, ki so se zbrali na moji delavnici. Cilj delavnice je, kako izboljšati prodajo s predstavitvijo ali ponudbo. Pri tem je poleg vsebine pomemben tudi nastop. Večina ljudi se ukvarja le s tem, kar je njim zanimivo, ne išče pa, kaj je koristno za stranko. Mnogi tržniki pridejo na delavnico s predsodkom. Mislijo si, jaz sem že več kot 20 let v tem, le kaj še lahko izvem. Ko pa se dotaknem ključnega, kaj mi želijo prodati in kako je dobro, ter ko vse spremlja še kamera, kjer se gledajo in spoznajo, da stvari upravičeno obrnem na glavo. Ves čas spreminjajo vzorce navad, izpostavljajo vsebino na nov način, ki danes pritegne.


 

Eden od udeležencev je dejal, da gredo domov, jutri pa že na delo z novo metodo uspešnosti. Novi časi zahtevajo tudi nove pristope in marsikatero podjetje ali posameznik tega ne želi slišati. Spremembe zahtevajo vložitev nove energije in ni čudno, da se mnogi držijo raje stabilnega.

Sporočijo mi spremembo urnika za ponedeljek, kar mi obrne na glavo veliko stvari. Prav škoda mi je termina z direktorico Centra za razvoj Srce Slovenije Aleksandro Gradišek, ki njen center vodi z idejami, koristnimi za okolje. Povezuje okolje. Še ena pomembna točka za uspešnost.


 

Dan mi polepša pogovor z direktorico Centra za poslovno usposabljanje Barbaro Krajnc. V svoje predavanje je vključila podatke, o katerih sva se pogovarjali, da se lahko promovirajo v smislu, kaj so naredili. Pri tej navedbi so jo ljudje poslušali bolj pozorno, spremenil se je njihov odnos do nje. Zelo pomembno je namreč, kako poveš glavne informacije, pred tem pa, da določiš, katere so. Vesela.


 

Neodgovorjeni klici se kopičijo in skrbi me, kdaj jih bom vrnila. Najbolj prisrčen je bil klic, ali sem jaz prava Andreja Jernejčič, ker če vem, da imam soimenjakinjo. Nasmejem se, vem, da smo v Sloveniji štiri. Pogostokrat v številnih obveznostih pozabimo na zdravje, lastne termine, zato imam v koledarju napisano: Dr. Nikica Gabrić. To je oseba, ki vam spremeni pogled na svet, če dovolite seveda. Je direktor očesne klinike v Zagrebu in impresionira, da kljub temu, da je zdravnik, izjemen vodja in menedžer ter motivator zaposlenih. Ima štiri klinike z več kot 120 zaposlenimi, od tega je 67 očesnih zdravnikov. In kaj je njegova posebnost vodenja: če želi nekdo napredovati, mora najprej svojega naslednika naučiti vsega, kar ve sam.


 

Spoznala sem ga na poslovni konferenci hrvaške revije za menedžerje Lider, kjer sem bila lani gostja okrogle mize. Predaval je o temi sodelovanja z mediji in sem bila presenečena, da kot menedžer in zdravnik ve to, kar običajno predavam jaz, pa sam ni bil novinar. Rekel je, naj pridem na kliniko in pogledam, kako deluje. Kava z njim me je prepričala, da temu človeku in njegovemu osebju lahko zaupam. Ko se slišiva, mu povem, da mi je naredil svobodo. Nekaj, kar ni znal opisati nihče. In razložil tveganja. Res ni vseeno, h komu greste in kakšno opremo ima. Ima najboljše stroje sveta, tako drage, da si jih v Sloveniji ne privoščimo. Tu pa pridemo do vlaganja v napredek. Vsak lastnik lahko obdrži dobiček in se odloči, koliko ga bo dal v razvoj in nakup naprednih naprav. Prav tako je pomembno, koliko je pripravljen poslušati druge. Kot zdravnik bi lahko deloval vzvišeno, nedostopno, pa je oseba, ki ti da energijo in motivira. Ko pokličem, se oglasi kar on in se dogovoriva za termin pregleda.


 

Na mailu najlepši mail. Potrjen dopust, sicer le štiri dni, ko bodo prazniki, ampak samo, da gremo ven. Pa le en let. Spet vesela. Zunaj je sonce. Skok v naš dom na morju je zato še z večjim veseljem. Pogled na modrino me umiri. Povsem. Ljudje hitijo počasi. Čas teče tu drugače.