V podjetju damo veliko vlogo zaposlenim. Pomemben je tudi prvi vtis in prvi delovni dnevi. Zavedam se negotovosti in težje iznajdljivosti oseb v prvih dneh. Prav zato sva s sodelavcem pripravila izzive in plane za novo vodjo določenega področja. Že na predhodnjih srečanjih smo skupaj z njim oblikovali in začrtali izzive, ki smo jih sedaj sistematično dopolnili. Tako bo imel tudi več časa, da se še bolj temeljito pripravi, kar je bila izražena želja.

Pot do našega dobavitelja peletov naju vodi mimo številnih mošej, ki mi zaradi včerajšnjega praznovanja kurban bajrama še dodatno pritegnejo mojo pozornost. Pot je minila zelo hitro in že sva dobro pripravljena na sestanek. Po pričakovanju je potekal v prijetnem in konstruktivnem tonu. Vedno topli in prijazni ljudi v BiH ti hitro zlezejo pod kožo. Včasih jim tudi zaradi tega hitreje odpustiš določeno mero poslovne neresnosti. Dosegla sva zastavljene cilje sestanka. Ponovno se je potrdila moja izkušnja sodelovanja z BiH. Ne gre tako enostavno kot v Sloveniji. Nekaj mailov in klicev preprosto ne pripelje do posla ali reši problema. Treba si je vzeti čas, sesti v avto in osebno opraviti daljši sestanek, ki se po možnosti nadaljuje na poslovnem kosilu ali večerji. Na kratko si ogledava tovarno. Ravno za nas izdelujejo pelete. Peleti za današnji odvoz k nam pa že čakajo pripravljeni na skladišču. Zadovoljna se vračava. Na štiri urni poti domovi si v BiH privoščiva krajši postanek. Ne morem se načuditi nižjim cenam v tej državi. Kava z mlekom, voda, metin čaj z limono in medom sta 2 KM, kar je en evro. Kako je pri nas vse to vsaj 3-krat dražje. Cene se pri nas kljub krizi le še povečujejo. Premnogi razmišljajo samo kratkoročno in ko nimajo za vse stroške, preprosto dvignejo cene. Na Elektro Celje Energiji smo ubrali drugačno pot. Kljub krizi našim uporabnikom že več kot dve leti nismo zvišali nobene cene, ampak jih v večini primerov samo znižujemo. Maksimalno se trudimo zmanjšati stroške na vseh področjih, tudi stroške dela in to nam tudi dobro uspeva. Nikakor tega ne počenemo na račun zadovoljstva kupcev – to bi bilo žaganje veje, na kateri sedimo. Naši kupci so z nami še bolj zadovoljni, vanje vložimo še veliko več truda in to kljub manjšim stroškom. Rešitev leži v motivaciji, optimizaciji procesov in IT-ju.

Ob številnih klicih in mailih s sodelavcem nikakor ne moreva mimo našega cilja, da čim prej vstopimo na trg, kjer se ravno nahajava – Hrvaško. Poznam številna podjetja, ki so neuspešno nastopila na tem trgu in so se bila prisiljena umakniti ali že vrsto let delajo izgubo. Baby Center je primer, kako pravi čas in dobro vstopiti na ta trg. 15 % višje nabavne cene energije kot v Avstriji in na primer od 30 % do 50 % nižje prodajne cene za gospodinjstva (podobno je tudi v drugih segmentih) preprosto izčrpujejo slovenske energetske trgovce in njihov potencial za širitev v tujino. Naša strategija je pripravljena in verjamem, da bo v nekaj letih zrela za implementacijo.

Vedno, kadar utegnem, se ustavim še v naši poslovalnici v Krškem, enako velja za naši poslovalnici v Slovenj Gradcu in Velenju. Prepričan sem, da osebni stik pomeni veliko več kot 100 mailov. Na ta način rešimo številne izzive, predebatiramo nove ideje in predloge ter hitro ukrepamo, kadar akcije to zahtevajo.

Ko prečkam Savo in urejeno strugo, se spomnim še na nuklearko. Trenutno v njej poteka remont. Odkritje mehanske poškodbe treh gorivnih palic me nikakor ne skrbi, saj v njej delajo resnično zelo strokovni in dobro usposobljeni ljudje. Veliko bolj me skrbi, kaj bomo naredili z radioaktivnimi odpadki, ki jih moramo skrbno varovati vsaj tisoč let. Trenutno je energija iz NEK-a ena najcenejših v Sloveniji in na svetu. Ob aferah z našim skladom za razgradnjo in nesoglasju s sosedi, me skrbi, ali bo denarja dovolj. Poglejmo bolj plastično. Recimo, če želimo, da odlagališče ves čas varuje en varnostnik, jih moramo zaposliti pet. Vzemimo, da nas eden stane z vsemi stroški in dodatki v povprečju dva tisoč evrov na mesec, to pomeni, da nas stane pet varnostnikov 120 tisoč na leto, kar pomeni 120 mio € v tisoč letih. Verjemite, nikoli v tisoč letih si ne želite, da bi te odpadke nekdo raztrosil po vaši zelenici. Te odpadke lahko ves ta čas smatrate enako kot kemično orožje. Verjamem, da se sedaj že strinjate, da en varnostnik na izmeno že ne bo dovolj. Poznate mogoče v Sloveniji s strani človeka narejeno zgradbo ali umetno gradbeno tvorbo, ki je zdržala tisoč let. Radioaktivni odpadki bodo vreli v sodih še vsaj sto let, bodo sodi zdržali ali jih bo treba prepakirati? No, in to je poračun za elektriko, ki se ga resnično bojim.

Domov prispem ravno pravi čas, da se odpravim na košarko. Menim, da je prava harmonija med polnimi delavniki in številnimi obveznostmi, da si vsak, pa še tako zaposlen menedžer zna in ima moč ali voljo, da si vzame čas tudi za sprostitev. To je v bistvu lahko koristno za nabiranje novih moči, pridobivanje energije in sprostitve za dušo. Če mi le uspe, v urnik rekreacijo vključim večkrat na teden. Je pa razumljivo, da vedno ne gre. Ko mi včasih kdo reče, le kje imaš po vsem dnevu energijo za to, preprosto rečem, da jo imam potem še več. Še najtežje je narediti prvi korak, kot vedno za vse stvari, potem pa se na začetke, če tudi so naporni, pozabi. Vsekakor pa velja najti oddih, ki posameznika privabi. Pa naj bo to tek, joga ali smučanje.