»Iščemo nekoga, ki se je s svojim dosedanjim delom v podjetju izkazal za nadpovprečno uspešnega, inovativnega ter prodornega. Pomembno je, da deluje v etični panogi, je bolj ali manj samorasel podjetnik-ca in deluje v panogi, ki je bodočim mladim podjetnikom zanimiva in čimbolj realno dosegljiva. Hkrati si želimo, da zmagovalec, kot uspešen mladi podjetnik, služi kot zgled vsem slovenskim mladim podjetnikom in tistim, ki začenjajo svojo podjetniško pot,« pravi Borut Borštnik, direktor Zavoda mladi podjetnik.

Podjetnik, ki bo sodeloval v izboru, oziroma člani podjetniške skupine, morajo biti starejši od 16 let oziroma v povprečju ne smejo presegati starosti 33 let. Podjetje ne sme biti mlajše od dveh mesecev in starejše od petih let. Podjetnik oziroma podjetniška skupina mora biti večinski lastnik podjetja, lahko pa je franšiza slovenskega ali tujega podjetja, vendar mora podjetje poslovati kot samostojna pravna oseba. Prijave za izbor bodo odprte do konca maja.

Zmagovalec bo prejel naziv "Mladi podjetnik leta 2015", poleg tega pa bo nagradni sklad letos znašal več kot 10.000 evrov. Gre za nagrade, ki bodo sodelujočim podjetnjem omogočile lažje oziroma boljše poslovanje, obljubljajo organizatorji. Poleg tega bo tudi letos zmagovalec prejel podjetniški vikend v Angliji, ki ga bo tudi letos prispevala zlata gazela 2013, podjetje Dewesoft. Jana Fleišer, mlada podjetnica leta 2014, pravi, da je bila ta nagrada zanjo najbolj koristna: »Nagrada podjetja DEWEsoft in mentoriranje dr. Jureta Kneza sta se mi zdela najbolj poučna in mi hkrati tudi ostala najbolj pri srcu. Omogočila mi je preživeti pet čudovitih, navdiha polnih dni v Londonu in Oxfordu. Neverjetna priložnost je, da imaš nekaj dni 24 ur na dan na voljo strokovnjaka, ki te posluša in ti svetuje. Take priložnosti pridejo redko v življenju in so zelo dragocene.«

Pretekli zmagovalci sicer uspešno plujejo skozi sicer pogosto razburkane podjetniške vode, ugotavljajo v Zavodu mladi podjetnik, kjer poslovne uspehe in padce mladih podjetnikov spremljajo tudi po tekmovanju. "Skupna lastnost zmagovalcev preteklih let je, da so se iz malih podjetij razširili v stabilna, rastoča podjetja, ki se že širijo v tujini ali pa o tem razmišljajo. Maja in Gregor iz Ličila.si sta posel uspešno razširila že na tri tuje trge: Hrvaškega, Madžarskega in Češkega, na vseh trgih podjetje dosega odlične rezultate. V planu je širitev na nove evropske trge, prihodki podjetja rastejo, še vedno pa, ne glede na velikost, ohranjajo dobro mesečno rast poslovanja. V primerjavi z letom 2012 se je okrepila tudi ekipa podjetja, kar pomeni, da lahko ustanovitelja več energije vložita v snovanje prihodnosti podjetja kot nekoč, kar pozitivno vpliva na rezultate poslovanja," pove o zmagovalcih iz prve generacije mladih podjetnikov leta.

Dobro gre tudi podjetju Tiko Pro Kristine Kočet. »V letu 2014 smo odprli hčerinsko podjetje na Hrvaškem in začeli z internacionalizacijo storitev. V lanskem letu smo najbolj ponosni na uspešno pridobljen projekt za našo stranko na Horizonu 2020 v višini 11 milijonov evrov. Prav tako smo v tem letu pridobili certifikat SME Excellent, ki ga skupaj z bonitetno hišo podeljuje Gospodarska Zbornica. V letošnjem letu so nam podelili bonitetno oceno AA, kar nas uvršča med 4 odstotke najboljših subjektov v Sloveniji,« se lahko pohvali Kočetova.

Zmagovalka lanskega leta Jana Fleišer pa je z Vrtcem Dobra Teta sledila dobremu poslovanju svojih predhodnikov. Število njenih vrtcev je v zadnjem letu zraslo, posledično tudi število otrok, ekipa in seveda prihodki podjetja, hkrati pa je kakovost storitve, ki je podjetje ponuja, še vedno na zelo visokem nivoju, ugotavljajo v Zavodu mladi podjetnik.