Mednarodni dogodek Falling Walls Lab 2015 letos v Sloveniji gosti in organizira Univerza v Ljubljani. Je navdihujoč in interdisciplinaren dogodek, ki študentom, raziskovalcem, strokovnjakom in podjetnikom do 35. leta starosti ponuja možnost predstavitve prebojne ideje, raziskovalnega dela, inovativnega projekta ali poslovnega modela. Dobrodošle so vse discipline, pojasnjujejo v Kariernem centru Univerze v Ljubljani.

Spletna prijava poteka prek spletnega obrazca na povezavi falling-walls.com/lab/apply. Po zaključku prijav, ki so odprte le še danes, bo sledila selekcija najboljših idej, ki jih bodo izbrani kandidati predstavili 25. marca na rektoratu Univerze v Ljubljani.

Tri minute dolge predstavitve idej oziroma tako imenovane pitche bo ocenjevalo pet članov  komisije, predstavnikov gospodarstva in znanosti z različnih strokovnih področji. Vsaka predstavitev bo ocenjena na podlagi treh kriterijev, in sicer prodornosti, relevantnosti in same predstavitve ideje.

Komisija bo najprej izbrala tri najboljše ideje, izmed njih pa zmagovalno. Zmagovalec bo odpotoval na Falling Walls Lab Finale v Berlin, ki bo 8. novembra, prejel pa bo tudi vstopnico za odmevno konferenco Falling Walls, ki se bo odvijala dan kasneje in kjer bo dvajset najboljših idej z vsega sveta podalo odgovor na vprašanje »Which are the next walls to fall?«.

Lanskoletni zmagovalec finala v Berlinu Tom Bieling iz Nemčije je predstavil idejo »Breaking te wall of deaf-blind isolation«. Skupaj z ekipo je razvil senzorično tehnologijo komuniciranja na dotik za gluhoneme osebe, s pomočjo katere lahko komunicirajo s komerkoli, kadarkoli in kjerkoli.