Anketa, ki so jo izvedli med 140 mladimi iskalkami zaposlitve, je pokazala, da  sicer ne želijo oditi v tujino, vendar bodo v to, če zaposlitve ne bodo dobile doma, prisiljene. Tako je namreč odgovorilo več kot 60 odstotkov vprašanih. Sicer pa dekleta razloge za brezposelnost, poleg splošno slabe ekonomske situacije, pripisujejo pomanjkanju učinkovitega kariernega svetovanja v času izobraževanja  ter  mentorskega svetovanja, saj ne vedo, kako naj na trg dela sploh vstopajo.

V Zavodu Nefiks na to odgovarjajo s projektom Kolegice, ki uspešno deluje že tretje leto zapored, svoje poslanstvo pa opravlja v petih slovenskih krajih: v Ljubljani, Mariboru, Ormožu, Litiji in Kopru. Tina, ena izmed udeleženk projekta o svoji izkušnji: »Sodelovanje mi je dobesedno spremenilo življenje, mentorica mi je omogočila vstop v svet,  o katerem sem prej samo sanjala«. V Zavodu Nefiks zato odpirajo nov krog prijav v projekt Kolegice v Ljubljani in Kranju.

»Namen projekta je mladim ženskam, omogočiti zgodnji vstop v delovna okolja, in sicer preko mentorskega svetovanja in sodelovanja med uspešnimi zaposlenimi ženskami in dekleti, ki vstopajo na trg dela,« o Kolegicah pravi Alenka Blazinšek, strokovna vodja Zavoda Nefiks. 

S sodelovanjem v projektu ima vsaka udeleženka možnost spoznati in se povezati z uspešno žensko s svojega poklicnega področja, s katero na rednih mesečnih srečanjih razpravlja o možnostih in poteh za uveljavitev v določenem poklicu. Trenutno je v projekt vključenih 50 mladih žensk iz petih slovenskih krajev.