It's Just Another Manic Monday (1)


Ponedeljek. Ura je 3.30 in to je čas, ko se moj dan običajno začne. Pa ne zato, ker bi zazvonila budilka (se sploh ne spomnim, kdaj me je nazadnje), ampak ker moj naravni bioritem misli, da ima dovolj pet ur spanja in me pač vrže »gor«. Verjetno je to za podjetnico dobra lastnost, saj ima dan tako mnogo več ur. Po svojih jutranjih obredih vzamem v roke računalnik in najprej odgovorim ..

What a wonderful world (2)

... vsem »mojim« slovenskim študentkam in študentom na Doba fakulteti, kjer pravkar zaključujem predmet Odnosi z javnostmi in oglaševanje, pričenjam pa predmet Odnosi s javnošću i društvena odgovornost s študenti iz ex-jugoslovanskih držav. To je odlična stvar, ki me drži up-to-date z vsemi novimi izsledki na področju, s katerim sem se ukvarjala več kot desetletje, hkrati pa izživim eno od svojih poklicanosti – prenašati znanje na druge (To je bila moja druga lekcija: ne moreš početi nečesa s strastjo in z uspehom, če ti je odveč. Počni torej to, v čemer si najboljša/i in v čemer najbolj uživaš. Tam boš najuspešnejši/a.). Tako odkrijem tudi bisere, ki šele stopajo na poklicno pot, kot sta v tem študijskem letu npr. kolegici Milena Mikec in Vlasta Globačnik.

Ura je 6 in družina se zbuja. Po obveznem crkljanju in zajtrku se razkropimo vsak na svojo stran. Mene ponedeljki že od ustanovitve podjetja vodijo v Ljubljano, na Združenje Manager k evropskemu projektu Vključi.vse/Include.all , projektu, ki si je za cilj postavil večjo uravnoteženost moških in žensk na vodilnih mestih v procesu ekonomskega odločanja. Včasih se počutim kot Yossarian iz knjige Kavelj 22(3): ker želi vojno preživeti, je jasno, da ni nor; toda le, če bi bil nor, bi se lahko izmuznil vojaškim dolžnostim. Ali če prenesem analogijo na področje enakosti spolov in vključenosti: ženske hočejo navzgor, a ne (z)morejo.

 


 

Bitch in Business(4)

 

Ta glasbeni posnetek odlično odslikava stereotipe, s katerimi se srečujejo ženske na poti do najvišjih položajev. Več o tem sem pisala v Dnevnikovi Niki. Ni logično, da ni več žensk na vodilnih položajih. V Sloveniji je bilo po zadnje dostopnih podatkih le 5 odstotkov predsednic uprav, pri čemer predstavljamo ženske približno polovico delovne sile in kar 60 % novodiplomiranih oseb je ženskega spola. Zakaj ni logično, da ni več žensk? Ker podjetja, kjer je vodstvena struktura uravnotežena po spolu, dosegajo 56 % več prihodkov in 41 % višji dobiček. Pametno bi bilo, da se o večji učinkovitosti tudi z vidika uravnoteženosti in vključenosti ne bi pogovarjali samo okrog 8. marca.

 
.................
Avtorji

1The Bangles. Pesem, ki je pri petnajstih veljala povsem enako kot skoraj trideset let za tem.

2Louis Armstrong. Legenda"

3 iz angleščine »Catch-22«, satirične novele Josepha Hellerja. Kavelj 22 v angleščini predstavlja situacijo, iz katere ni izhoda zaradi logične zanke.

4 parodija na pesem All about the Bass. Izdelali študenti Columbia Business School. Vredno ogleda.