Čeprav sem šele 3. letnik gimnazije, sem šel že letos na informativne dneve po fakultetah. Odšel sem na Fakulteto za elektrotehniko in na Fakulteto za strojništvo. Sam pri sebi vem, da imam še celo leto pred seboj, predno se bo potrebno odločiti in vpisati, a sam že dlje časa razmišljam, na katero fakulteto bi šel oziroma, kaj me sploh veseli in kaj bi rad počel v življenju.

Verjetno sem tudi jaz eden izmed tistih, ki so želeli v svojem otroštvu postati, bodisi policaj, bodisi astronavt itd. Že takrat sem opazil, da za policaja nisem primeren, astronavt pa bi v Sloveniji zelo težko postal, poleg tega pa tudi če bi lahko, bi bilo verjetno preveč zahteven postopek. Tako sem moral spremeniti mišljenje in se usmeril bolj v druge vode. Seveda so bile to takrat želje. Dlje časa sem govoril, da bi rad postal zdravnik, natančneje kirurg. Na spletu sem zasledil, da ima kirurg v tujini veliko plačo in me je še to toliko bolj prevzelo. Nekega dne sem se malo bolj porezal, videl sem malo več krvi in postal sem slaboten. Še zdaj se spomnim trenutka, ko mi je bilo toliko slabo, da nisem moral niti razmišljati in tako so šle tudi sanje, da bi postal kirurg.

Ko sem bil še v osnovni šoli, sem razmišljal, da bi bil odvetnik – ugleden, prepoznan, delal bi v tujini itd. V tistem času pa sem lahko že več podatkov pridobil na spletu – kakšen je študij, kako zahteven je, ali bom dobil službo itd. Prav zaradi pridobljenih podatkov, sem začel dvomiti v poklic odvetnika, zato sem še nekaj časa govoril, da bi bil odvetnik, spet drugič, da še ne vem, kaj bom šel študirat.

Nekje v prvem letniku gimnazije pa sem si približno začrtal smer študij – energetika, mehatronika. Oziroma bolj širše povedano – inženirski poklic. Inženirski poklici so veljavni po vsem svetu. Kaj želim s tem povedati? Enačbe so povsod enake, spremeni se lahko edino enota (odvisno od države). In prav to me je še toliko bolj prepričalo, da je to poklic oziroma smer študija zame. Ravno prejšni teden so k nam prišli dijaki iz različnih držav. To, da je veljavno po vsem svetu sem lahko videl tudi zdaj. Prišli so na pouk fizike in jaz verjamem, da so lažje spremljali ta pouk, kot pa pouk slovenščine.

Veliko dijakov ima probleme, na katero fakulteto se bodo vpisali. Tudi jaz včasih razmišljam, če bi bilo to sploh zame, pa čeprav govorim že dlje časa, da bom šel to smer študirat. Študij sem izbral delno tudi iz vidika – kaj me veseli? In prav to je bil najpomembnejši odgovor. Če te neka stvar veseli, jo boš tudi z veseljem opravljal v prihodnostil.