Prvi korak (opazovanje okolice in pridobivanje idej) je bil uspešno zaključen. Začele so nastajati prve skice, začel pa sem tudi računati, koliko vode pravzaprav zavržemo. Številke so bile zelo velike, zato sem se še toliko bolj zavzel za projekt in ga začel počasi realizirati. V prvem tednu potem, ko sem imel pripravljene že okvire, sem si v zvezek, v katerega si zapisujem ideje zapisal, da moram narediti prototip ventila v roku enega meseca. Še danes, po enem letu od takrat se večkrat spomnim tega in se nasmejim, ker še temu ni tako. Ventil se je v tem času spremenil po obliki, načinu delovanja, zamenjal sem tudi določene stvari in najpomembnejše, da je bila cena prototipa z vsako izboljšavo manjša, poleg tega pa je bila enostavnejša tudi njegova zgradba.


Pred letom dni, ko sem se udeležil zaključne konference Ustvarjalnika, je bil moj največji izziv predstavitev ideje pred komisijo, saj tega še prej nisem nikoli izkusil. Spomnim se, da treme ravno nisem imel, a je v sami predstavitvi manjkalo nekaj podatkov. Od takrat naprej se drugače pripravljam na predstavitve. Ko jo imam narejeno, grem še enkrat skozi celotno predstavitev in jo tudi malo skrajšam, kar pa mi pomaga tudi pri šolskih predstavitvah. Se pa je že zgodilo, da sem celoten tekst ali predstavitev popolnoma spremenil – enostavno mi ni bila všeč.

Pri predstavitvah je pomembno, da pritegneš pozornost poslušalcev, tako komisije, kot ostalih prisotnih. Kar pa pomeni, da če že v prvi fazi tebi ni všeč predstavitev, ne boš užival in boš tudi težko predstavil. Zato sem se tudi za predstavitev projekta na podelitvi nagrad za čezmejni natečaj TESSI pripravljal v šoli – v več različnih razredih sem predstavil in dobil nazaj »feedback«, sošolci paso mi zastavljali tudi vprašanja, ki bi jih lahko spraševala komisija.
 

V nadaljevanju me čaka še pridobivanje partnerjev in uveljavitev tega produkta na trg.
Veliko pa sem se naučil tudi s prijavami na različna tekmovanja in tako tudi možnosti predstavitve ideje širši javnosti. Prijavil sem se na čezmejni natečaj TESSI, kjer sem dobil prvo nagrado, kot edini dijak pa sem predstavljal idejo na 9. slovenskem forumu inovacij.

Prejšni teden pa sem sem dobil e-mail od organizatorjev tekmovanja Energy Globe Award, kamor sem se prijavil lani oktobra, da je ideja zanimiva in da gre v pozitivno smer. Tekmovanje poteka najprej na nacionalni ravni, v primeru zmage pa se uvrstiš na svetovno tekmovanje.

Celoten postopek, od ideje pa do produkta, ti mora biti zanimiv in te mora veseliti. Seveda so v vmesnih fazah tudi naloge, ki ti niso ravno pri srcu, a jih moraš vseeno sprejeti in izpeljati do konca. Mene to zanima, z različnimi idejami bi rad to tudi poskusil, saj mi bo to v prihodnosti veliko pomagalo.