Že takrat me je zanimalo, kako deluje ta produkt, kaj vse je potrebno, da bo narejen, kako pride do uporabnika itd. Takrat sem si tudi poskušal že izoblikovati lastno mnenje o podjetništvu. Biti podjetnik ni kot običajen poklic - prva večja razlika je že v času, ki ga vložiš v delo. V poslu moraš biti prisoten 24 ur na dan, poleg tega pa te mora to veseliti, saj si drugače zelo težko uspešen. Če mene ne bi veselilo inoviranje novih stvari, razmišljanje, delo na več različnih projektih dvomim, da bi se odpravil po tej poti, saj ne bi stoodstotno verjel vase.

Rad bi imel podjetje, zato že zdaj sodelujem pri projektih in razvijam lastne ideje, se prijavljam na tekmovanja in startup vikende, saj menim, da so pri podjetništvu največ vredne izkušnje in poznanstva, ki jih pridobivamo celotno življenje. Že nekaj časa nazaj sem si rekel, da mi bo to definitivno pomagalo v življenju, zato sem sam to začel delati že pred leti. Pomembno je, da se razumeš in spoznavaš z ljudmi, ter se definitivno povezuješ z njimi.

Prvi moj resni projekt, ki ga še vedno izboljšujem, je tako imenovani "Water Saving System". Gre za pasivni preklopni ventil, ki omogoča prihranke vode pred tuširanjem. Projekta sem se lotil skupaj z očetom, sem pa opazil, da je povezovanje in sodelovanje zelo pomembno. To razliko sem takoj opazil pri drugem projektu: Hibox (s Pošto Slovenije se dogovarjamo, da bi digitalizirali poštne predale in bi tako omogočili uporabnikom, da bi vedeli, kdaj ni prišla njihova pošiljka), kjer skupaj še z enim prijateljem razvijava to idejo, verjetno pa bova vzela še kakšnega novega člana, saj več glav lahko več naredi, ker se delo enega razdeli na ostale.

Zelo pomembno pri razvijanju ideje pa je zunanja pomoč oziroma pomoč podjetij pri realizaciji. Prejšnji teden sem obiskal braslovško podjetje in bronaslo gazelo 2013Termo-tehnika, kjer so mi ponudili mentoriranje in pomoč pri izdelavi prototipa.

Spodaj naštete osebe so značilne za klasičen trio osebnosti ekipe.


"Hustler" je oseba, ki skrbi za razvijanje posla, poslovni model, finance, sklepanje poslov, izvrševanje in vodenje skupine
"Hipster" je oseba, ki skrbi za grafično podobo, marketing, product-market fit, dobro piše, cgp (celostna grafična podoba), itd.
"Geek" je oseba, ki skrbi za celoten inženirski del, programsko kodo, spletno stran, hardware, itd.

Veliko ljudi ima pomisleke, da jim bo nekdo ukradel idejo. Tudi jaz sem bil eden izmed njih, ampak če nekomu ne zaupaš, ti tudi ne bo mogel pomagati in izpeljati določenega projekta ali ideje.