Podjetniški eksperiment je ena od možnosti za razvoj podjetnih veščin, ki bodo mladim koristile tako na tekmovanju POPRI – Podjetje za prihodnost, predvsem pa takrat, ko bodo zaposleni ali podjetniki. Pri podjetnosti namreč gre za način razmišljanja in delovanja, kako na inovativen in ustvarjalen način reševati probleme, komunicirati, se pogajati, timsko delovati, si zastavljati cilje in prevzemati odgovornosti. V Podjetniškem eksperimentu sodelujejo osnovnošolci od 7. do 9. razreda, dijaki, študenti, diplomanti in odrasli, ki še nimajo svojega podjetja. Mentorji Primorskega tehnološkega parka mlade vodijo skozi proces razvoja in preverjanja ideje na trgu, oblikovanja produkta do prodaje kupcem.

Delo poteka v skupinah, udeleženci pa razvijajo konkretne podjetniške ideje. Na delavnicah se naučijo iskati probleme ljudi in družbe, razvijati rešitve zanje na inovativen in ustvarjalen način, izdelovati prototipe izdelkov ter svoje podjetniške zamisli predstaviti na učinkovit in zanimiv način. Z vključevanjem podjetnikov in strokovnjakov iz gospodarstva, kot so Žarko Berlot, direktor podjetja Bolton Adriatic, mladi podjetnik Kristijan Marc, Biomasni center Ajdovščina, in Urška Miklavčič iz mlekarne Planika, mladim omogočajo, da spoznajo, kako deluje realno poslovno okolje ter jih obogatimo s praktičnimi izkušnjami in nasveti.

"V Primorskem tehnološkem parku se zavedamo, da mladim v Sloveniji ne manjka idej, znanja in inovativnosti, vendar pa tudi, da tega ne znajo povsem izkoristiti. Prav temu so delavnice namenjene. Nikola Tesla je na primer poznan kot odličen izumitelj, pri prodaji svojih izumov pa ni bil najbolj uspešen. Inovatorji bodo brez veščin podjetnosti težko prodrli na trg in uspeli, zaposleni in podjetniki pa bomo brez teh veščin v prihodnosti težko živeli. Zato je izjemno pomembno, da mlade začnemo podjetnosti učiti čim bolj zgodaj," pravijo organizatorji delavnic.

''Na Podjetniškem eksperimentu lahko svoje ideje izpilimo, testiramo na terenu in oblikujemo celoten produkt. Mentor ne predava šolsko, ampak nam znanje posreduje skozi konkretne primere in izkušnje. Vse bolj spoznavam podjetniški način razmišljanja in timski način dela, saj me v pozitivnem smislu sili, da prisluhnem drugim ter se od njih učim'', pa je povedala Tamara Zorč, udeleženka Podjetniškega eksperimenta v Tolminu.

Mladi, ki sodelujejo v Podjetniškem eksperimentu bodo svoje ideje prijavili tudi na podjetniško tekmovanje POPRI. Sicer pa na tekmovanju POPRI lahko sodelujejo vsi, tudi tisti, ki podjetniških delavnic ne obiskujejo. Pomembno je le, da imajo inovativno idejo, ki jo opišejo, preverijo ali zanjo obstajajo kupci in trg, izdelajo prototip, letak, plakat, video predstavitev ali spletno stran ter vse skupaj do 23. marca oddajo po elektronski pošti na naslov popri@primorski-tp.si. 

Strokovna komisija bo izbrala 10 polfinalistov v vsaki skupini, ki se bodo osebno predstavili in potegovali za uvrstitev v finale. Razglasitev zmagovalcev bo 23. aprila v Slovenskem narodnem gledališču v Novi Gorici. Nagradni sklad znaša 5000 evrov.